avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Adeverinta medicala sau semnatura sala fitness
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Adeverinta medicala sau semnatura sala fitness

Buna ziua, la o sala de fitess, este necesar ca clientii sa aduca o adeverinta de la un medic cum ca sunt apti pentru sport?; este suficienta o semnatura a persoanelor, ca sunt apti pentru sport, si ca declara pe proprie raspundere ca isi asuma responsabilitatea pentru eventualele accidente sau probleme de sanatate? In cazul unui accident provocat din neglijenta unui client sau starii proaste de sanatate, este responsabila administratia salii?; Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:58, 7 Septembrie 2021
Starea de sanatate a celor interesati sa practice sport la o sala de fitness nu poate fi declarata pe propria raspundere. Este necesara o adeverinta medicala de la medicul de familie.
Adeverinta medicala se anexeaza la contractul de prestari servicii incheiat intre sala de fitness si persoana care va practica sportul sub supraveghere medicala de specialitate, asigurata de proprietarul firmei de fitness.
In cazul producerii unui eveniment nedorit, sunt aplicabile prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Evenimentul se cerceteaza si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma de fitness se inregistreaza cu accident de munca.
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
La inregistrarea firmei de fitness la Registrul comertului, solicitantul a declarat pe propria raspundere/ a bifat pe declaratii individuale ca sunt realizate masurile (nominalizate) prevazute de legislatia din domeniul securitate si sanatate in munca, sanatate, mediu, sanitare, sanitar-veterinare.
Multumesc pentru raspuns; puteti va rog sa clarificati ce inseamna " sub supraveghere medicala de specialitate, asigurata de proprietarul firmei de fitness."; adica instructor de fitness?; majoritatea persoanelor care merg la sala nu asculta de sfaturile instructorului oricum, in cazul acestor persoane, se poate sa semneze, pe proprie raspundere ca nu doresc serviciile unui instructor?; va multumesc!
Supreveghere medicala inseamna cadru medical angajat de catre sala de fitness pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 10 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/ sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul-ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor.
(3) Numărul lucrătorilor menţionaţi la alin. (2), instruirea lor şi echipamentul pus la dispoziţia acestora trebuie să fie adecvate mărimii şi/ sau riscurilor specifice întreprinderii şi/ sau unităţii.
Instructorul de fitness nu este cadru medical, acesta poate fi instruit pentru a sti sa acorde prim-ajutor impreunca cu cadrul medical, dupa caz, pana la sosirea salvarii.
Daca nu doresc sfaturi de la instructotul de fitness este probelema practicantilor sportului in sala de fitness si nu are legatura cu primul ajutor acordat de un cadru medical specializat (asistent, medic).
De curiozitate, cititi ce ati declarat pe propria raspundere cand ati infiintat firma la Registrul comertului - sala de fitness, pe declaratia in domeniul sanatatii, in care ati bifat niste casute ca sunt indeplinite conditiile legale de functionare. Acelasi gen de declaratii pe propria raspundere ati dat si in domeniul ssm (si aici ati bifat cele prevazute in art. de lege susmentionat), mediu si sanitar-veterinar.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Multumesc pentru raspuns; sincer mi se pare absurd sa ai nevoie de cadru medical la o sala de fitness, si va spun garantat ca 99% din salile de fitness din Romania sigur nu au niciun cadru medical angajat; sunt curios in ce tari din europa mai exista astfel de reglementari; multumesc inca o data pentru raspuns!
In momentul nedorit cand in sala de fitness se accidenteaza un practicant de fitness, se deschide o actiune in instanta civila, se face o expertiza de medicina sportiva si sau doar medicala dispuse de instanta, care constata ca victimei (intre timp cu multe zile/ luni de spitalizare si cere daune materiale si/ sau daune morale), nu i s-a acordat primul ajutor care ar fi putut favoriza insanatosirea grabnica sau nu a venit salvarea nefiind incheiat un contract intre sala de fitnes si ambulanta, etc., cu siguranta va veti schimba parerea.
Eu cred ca nu exista sala de fitness in strainatate care sa nu aiba propriul angajat un cadru medical.
Atentie mare la echipamentele sportive utilizate in sala de fitness. Cititi cu atentie instructiunile de utilizare si intretinere, verificarile periodice impuse prin cartea tehnica, sa aveti declaratie de conformitate si certificat de calitate si garantie. In plus, trebuie sa puneti la dispozitia practicantilor instructiuni de utilizare, mai ales daca practicantii refuza asistenta instructorului de fitness. Aceste aspecte pot fi in atentia unui control al inspectorilor ITM, dar si al celor care identifica cauzele producerii unui eveniment nedorit in sala de fitness soldat cu accidentarea unui practicant de fitness.
In alta ordine de idei, orice sport (fitness-ul este un sport, de intretinere, Nu ?!), nu numai cel de performanata se face sub supraveghere medicala.
Puteti invoca faptul ca Legea ssm se refera la lucratori proprii, dar si la vizitatori, alte persoane aflate in interiorul firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

Alte discuții în legătură

Evaluare riscuri nikmon nikmon Exista firme de evaluare a riscurilor separat de SSM, sau evaluarea se face tot de catre o firma care face SSM?? (vezi toată discuția)
Fetița mea a avut un accident la un eveniment organizat de o companie din domeniul sportului. ce pași trebuie să urmez pentru ca vinovații să răspundă pentru ce s-a întâmplat? Intreb2019 Intreb2019 Buna ziua. Fetita mea a participat la un eveniment sportiv organizat de o companie foarte cunoscuta din domeniul sportului. In cadrul acestui eveniment au fost ... (vezi toată discuția)
Autorizatii sala fitness pentru angajati Serwin Serwin Buna ziua , construim inca o hala de productie si la etaj imi ramine un spatiu gol in care as dori sa amenajez o sala de fitness strict pentru angajati , ... (vezi toată discuția)