avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conducta apa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Conducta apa

Buna. Stau intrun sat unde recent s a facut reteaua de apa. Toti care stau in sat au platit doar bransamentul la retea. Avand in vedere ca noi am facut casa de 5 ani primaria spune ca noi nu suntem in proiect si trebuie sa faca extinderea de retea dar pe banii nostri ei nu vor sa faca. Exista vreo lege vi care as putea cere si prin instanta extinderea pe banii primariei si noi sa platim bransamentul doar ca si restul locuitorilor din sat?multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:37, 1 Septembrie 2018
In binecunoscutul stil administrativ romanesc a facut si primaria proiectul pana unde le-a ajuns teava!
Locuiti intr-o zona izolata?
Ati facut o solicitare scrisa sau numai discutii verbale cu functionarii din primarie privind reteaua de apa in zona in care locuiti?
Este posibil sa faca pe zone, in limita unui buget aprobat, intrebati ce criterii au stat la intocmirea proiectului si executarea lucrarii, trebuie sa existe un studiu de fezabilitate si justificare a investitiei.
Buna seara!
[ link extern ]

LEGE nr. 241 din 22 iunie 2006 (*republicata*)
PRIVIND SERVICIUL DE ALIMENTARE CU APA SI DE CANALIZARE*)
actualizata la 03.08.2018

Articolul 12
(1) In exercitarea atributiilor ce le revin autoritatile administratiei publice locale adopta hotarari sau emit dispozitii, dupa caz, privitoare la:

m) acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile și persoanele singure care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie, denumite în continuare ajutoare lunare, în vederea plății serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, în condițiile art. 12^1;
---------
(la 03-08-2018, Litera m) din Alineatul (1), Articolul 12, Capitolul II a fost modificată de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 215 din 27 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 31 iulie 2018)
---------
n) asigurarea, din bugetul local sau din alte surse de finanțare legal constituite, a fondurilor necesare pentru plata valorii totale sau a unei părți din cheltuielile realizate pentru branșarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă și de canalizare, pentru familiile și persoanele singure care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie, în condițiile art. 12^2.
---------
(la 03-08-2018, Alineatul (1) din Articolul 12, Capitolul II a fost completat de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 215 din 27 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 31 iulie 2018)
---------
(2) Impotriva hotararilor sau dispozitiilor autoritatilor administratiei publice locale, adoptate in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice sau juridice interesate se pot adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile legii.

Articolul 12^1
(1) Ajutoarele lunare prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. m) se acordă în funcție de veniturile lunare ale persoanei singure/familiei, prin compensarea procentuală a contravalorii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, în limita unui consum de apă, respectiv a unei cantități de apă uzată evacuată la rețeaua de canalizare de 75 l/persoană/zi.
(2) Pentru familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, ajutoarele lunare acordate acoperă cel puțin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.
(3) La stabilirea venitului bănesc net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul, așa cum acestea sunt prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Pentru acordarea ajutorului lunar pot fi utilizate procentele și limitele de venituri prevăzute, pentru ajutorul de încălzire a locuinței cu energie termică, în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările și completările ulterioare.
(5) În vederea stabilirii dreptului la ajutorul lunar, noțiunile utilizate pentru familie și persoană singură au semnificația celor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările și completările ulterioare.
(6) Acordarea ajutorului lunar se face prin dispoziția primarului, la solicitarea scrisă a persoanei singure sau familiei.
(7) Cuantumurile, condițiile, organizarea acordării ajutorului lunar și modalitatea de decontare a acestuia între unitatea administrativ-teritorială, familiile/persoanele singure beneficiare și operatorul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare se stabilesc prin hotărâre a consiliului local.
--------
(la 03-08-2018, Capitolul II a fost completat de Punctul 3, Articolul I din LEGEA nr. 215 din 27 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 31 iulie 2018 )
--------
Articolul 12^2
Cuantumul sumelor acordate, perioada de implementare, numărul estimat de beneficiari, condițiile și modalitatea de decontare a cheltuielilor realizate pentru branșarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă și de canalizare se stabilesc prin hotărâre a autorității deliberative a unității administrativ-teritoriale.
---------
(la 03-08-2018, Capitolul II a fost completat de Punctul 3, Articolul I din LEGEA nr. 215 din 27 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 31 iulie 2018)
----------
Înțeleg că vă calificați pentru a beneficia de ajutoare fiindcă aveți venituri mici. Ați cerut acest lucru, s-a făcut anchetă sociala? Altminteri vă rog să observați că textul de lege autorizează primaria să adopte..., însă n-o obligă, lăsându-i oportunitatea
Se pune intrebarea daca exista si alte case care nu fost racordate la reteaua de apa, din zona sau din alte zone diferite ale satului.
Sau sunteti singura persoana din tot satul care a ramas neracordata la reteaua de apa?
Conteaza si cine a finantat proiectul si cat au fost fondurile, i locale sau europene.

Suntem 3 case una langa cealalta recent construite. Celelalte doua case si au facuz foraj de adancime. Nu stiu din ce bani dat dc conteaza ma interesez!

cyan a scris:

Se pune intrebarea daca exista si alte case care nu fost racordate la reteaua de apa, din zona sau din alte zone diferite ale satului.
Sau sunteti singura persoana din tot satul care a ramas neracordata la reteaua de apa?
Conteaza si cine a finantat proiectul si cat au fost fondurile, i locale sau europene.



Alte discuții în legătură

Actiune civila in instanta: apa meteorica, pluviala sau de ploaie boian boian Judecătoria RÂMNICU VALCEA VÂLCEA Dosare Informaţii detaliate despre dosar Numãr unic dosar: 12250/288/2012 Înregistrat în data de: ... (vezi toată discuția)
Repartizare consum apa ancarapan ancarapan Luna aceasta am constatat o problema la factura de apa(Apa Nova):serviciile de colectare apa meteorica ajung ca suma aproape la nivelul consumului de apa ... (vezi toată discuția)
Mentenanta instalatie publica apa potabila alexandrust alexandrust Salutare, Am nevoie de un sfat/idee legat de administrarea, intretinerea si mentenanta instalatiei publice de alimentare cu apa potabila dintr-o ... (vezi toată discuția)