avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investiție în casa iubitului. Se poate face un act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investiție în casa iubitului. Se poate face un act la notar ca, în cazul unei eventuale despărțiri, să fiu despăgubită cu jumătate din suma cheltuită de amândoi?

Buna ziua. Am si eu o intrebare: urmeaza sa remodelam casa iubitului cu un imprumut de nevoi personale pe numele iubitului deoarece el are salariul mai mare. Problema este ca mama lui, care este proprietara in prezent, nu vrea sa treaca casa pe numele amandurora ca nu suntem casatoriti ci doar pe numele lui. Intrebarea mea este, ce pot face pentru a ma asigura? Se poate face un act la notar intre mine si iubit ca in caz de o eventuala despartire sa ma despagubeasca cu jumatate din valoarea pe care am investito amandoi? Si daca da, cum as putea sa demonstrez ca am investit si eu daca imprumutul se face doar pe numele lui?
Multumesc. O zi buna!
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: 3UGA , utilizator 16:17, 7 Septembrie 2018


Ioana Cornescu a scris:

cum sa nu poti recunoaste ca datorezi bani cuiva? aici notarul ar sti mai bine forma, ca sa corespunda actelor notariale. altfel, sub semnatura privata, pot sa admiti ca datorezi cuiva bani,nu vad niciun impediment legal pt asa ceva. Daca se face contract de imprumut, atunci ar trebui sa se prevada si un termen de restituire, or nu am inteles ca asa ceva doreste doamna, sa isi recupereze vreun ban,cu exceptia situatiei in care s-ar desparti. Donatia nu are niciun sens in acest caz, ca nu a manifestat intentia de a da banii neconditionat. Sigur, se pot face donatii sub conditie, dar mi se pare mai complicat asa ceva.


Daca datorezi bani, inseamna ca undeva a avut loc un imprumut.
Nu poti incheia un act cu privire la o situatie anterioara. Pentru ca actele produc efecte numai pentru viitor.
Daca totul s-ar rezolva prin declaratii de recunostere, nu s-ar mai incheia contracte, nu s-ar mai emite titluri de proprietate, autorizatii de construire.
Oamenii ar recunoaste ca au vandut, ar recunoaste ca au construit, ar recunoaste ca au detinut terenul, ar recunoaste ca isi datoreaza bani etc.
Recunosterea ar deveni un panaceu.



MihailZC a scris:

Sau, imediat dupa ce cumpara, ii solicitati sa va vanda o cota din casa, si abia apoi incepeti cu investitiile.

Daca doamna cumpara o cota parte iar iubitul nu mai poate plăti ipoteca,,ce se întâmpla cu cota parte din casa a dânsei?
Din spusele utilizatorului am inteles ca este vorba de un credit de nevoi personale, nu de un credit ipotecar. Oricum ar fi, in cazul in care creditul nu este achitat, banca procedeaza la executarea silita a debitorului. In cazul in care imobilul ar fi fost ipotecat, executarea silita asupra bunului era directa. In cazul creditului de nevoie personale se pot executa intai si alte bunuri.
Oricum ar fi, utilizatorul, fiind coproprietar, retine 1/2 din suma ramasa in urma executarii silite.
Bine punctat....in ceea ce priveste termenul de prescriptie.
Probablil o sa sune ciudat, dar din moment ce mama lui vrea sa ii treaca casa pe numele lui doar - pentru ca in caz de despartire, cel care tine casa ii va datora jumatate din valoarea ei celuilalt si probabli costul total al renovarii nu ar acoperi jumatate din casa, dar totusi relatia este stabila si de lunga durata, ati putea insista sa faceti dumneavoastra imprumutul si daca nu ajunge ar putea sa faca si dansul un imprumut mai mic. Acum stiu ca in relatii e cu 50/50, dar suportul material nu este echilibrat la cota parte

Dau un exemplu daca dumneavoastra aveti 30 si el are 70, pentru un imprumit de 50 dumneavoastra ati pune 15 si el 35, desigur in cazul in care el face imprumutul is asuma exclusiv toate riscurile

Corect si moral ar fi asa, adunati-va salarile si deduceti cat % din ele inseamna suma pe care o doriti sa zicem in exemplu 30 % respectiv 70 %, acum sa spunem ca ve este necesar o suma de 10000 eur pentru renovare, dumneavoastra faceti un imprumut de 3000 si el un imprumut de 7000, daca unul din voi nu se descurca, poate fi ajutat ulterior de celalalt

Problema este ca o casa are valoarea de aproximativ 50000 eur (cu variatii mari) irelevant cine face imprumutul de 10000 nu ar avea dreptul la jumatate din casa, dar in cazul unei despartiri, puteti demostra cu chitantele de la cei 3000 de euro ca ati investit in casa si puteti cere valoarea inapoi

In sens contrar el sau mama lui nu vor da niciodata o jumatate din casa pentru un imprumut de 3000 sau 10000

Am dat niste numere orientative, valoarea este calculata mereu procentual si deseori asta este cauza divorturilor

Casa apartine mamei lui, probabil va veti muta impreuna, veti fi fericiti, va veti casatori si veti avea copii, mama probabil va trece casa pe numele lui fic inaintea casatoriei sau nu o va trece invocand diferite probleme, totusi nici dumneavoastra nu puteti avea pretentia la jumatate din casa mamei sale...inca.

Nu sunt avocat dar din experienta mea limitata in cazul unei despartiri sumele acestea devin banalitati, v-ati putea chinui reciproc cu ele, dar daca va despartiti ar fi ultima problema de care v-ar arde, probabil cheltuielile de judecata cu anii petrecuti pentru totalitatea imprumutului nu ar acoperi imprumutul in sine

Optiunea 1 simpla este sa faceti 2 imprumuturi fiecare, reprezentand % din venitul actual. Daca se schimba pe parcurs, discutati atunci. (Asta ridica intrebarea de ce ati vrea sa investiti in casa mamei lui? chiar daca exista promisiunea unei vanzari ulterioare - dupa cum au spus si ceilalti)
Optiunea 2 faceti dumneavoastra imprumutul, cumparaturile si investitia si pastrati chitantele (considerand ca veti participa impreuna la darea inapoi, in instanta s-ar pune problema cat a dat fiecare si in ce fel, care sunt cotele, si costurile de judecata probabil vor depasi valoarea)
Optiunea 3 Mai asteptati cu renovarea si imprumutul pana la nunta, dupa care demarati rapid in luna de miere lucrarile (eventual discutate cu mesterii inainte de casatorie)
Optiunea 4 Considerand valoarea casei si a imprumutului, lasati pe el sa faca imprumutul pentru initierea lucrarilor in casa mamei lui si efectuati dumneavoastra un imprumut secundar pentru finalizare in casa voastra, platiti impreuna ambele imprumuturi dar unul cate unul, pe parcursul acestora veti vedea in ce fel se pune problema la plati pe viitor

Inca odata nu sunt de profesie dar un act la notar care trebuie executat fortat nu este ceva ce va doriti in viata dumneavoastra, nici instanta si nici cheltuielile de judecata aferente, intr-o relatie exista intelegere si comunicare, daca mama lui nu doreste sa va puna pe numele vostru casa pana la casatorie, este decizia ei, dar lipsa aceasta de incredere merge in ambele sensuri, chiar daca este o suma mai mica, in cazul unei despartiri, bani dumneavoastra sunt pierduti, daca interesele comune nu dapasesc aceasta situatie, un act la notar este inutil. Pe partea cealalta daca insistati pe aceasta parte o sa para ca vreti sa luati jumatate din casa, lucru care duce iarasi la neantelegeri. Ideal daca este posibil ar trebui sa asteptati cu imprumutul pana la finalizarea tranzactiei intotdeauna, pentru ca in cazul unui imprumut urmat de un deces subit al mamei, casa se va impartii mostenitorilor in cota parte irelevant de imprumut, mostenitorii nu vor acoperi partea dumneavoastra de imprumut fara judecata.

Desigur eu nu stiu situatia nu sunt de meserie, dar am avut pe cineva intr-o situatie asemanatoare, dupa casatorie, cu copil s-au batut pe fiecare lucru 5 ani de zile, ambi stateau pe unde puteau, copilul la bunici (3 ani a durat casatoria), partajul final a inclus chestii de gen aragaz, feon etc. Sper sa va fie de folos

Alte discuții în legătură

Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament cumparat in timpul concubinajului Rotaru_Iulia Rotaru_Iulia Buna ziua Am achizitionat un apartament prin programul prima casa, contractand credit pentru 70% din valoare, restul fiind suportata de mama mea (fara a ... (vezi toată discuția)