avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare spatiu de joca pentru copii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare spatiu de joca pentru copii

Buna ziua,

Intr-un complex rezidential se doreste amenajarea unui loc de joaca pentru copii. Care sunt procedurile, normele legale si autorizatiile care trebuiesc respectate si urmate in acest sens?
Cel mai recent răspuns: rCernescu , utilizator 21:52, 10 Februarie 2023
Chiar daca terenul este privat este necesar acordul proprietarilor
Pentru schimbare destinatie parte comuna,este necesar proiect tehnic,autorizatie de constructie,
Conditionat de echipamentle pe care intentionati sa le instalati in spatiul de joaca,numai operator economic autorizat va poate comunica concret procedurile si etapele necesare instalarii si utilizarii acestora pentru a putea obtine autorizatie de la primaria locala
Echipamentele trebuie sa intruneasca anumite conditii,astfel incat sa nu constituie sa nu genereze sau sa favorizeze factori de risc
Multumesc pentru raspuns.

Pentru schimbare destinatie parte comuna este nevoie de a) acordul tuturor proprietarilor, b) tutror celor inscrisi in asociatia de proprietari sau c) doar a adunarii generale a asociatiei de proprietari?
Nu am gasit un text de lege care sa fie edificator in acest sens.
Trebuie stabilit in primul rand statutul juridic al terenului respectiv, daca face parte din partile comune ale unui singur bloc sau apartine si altor proprietari din ansamblul rezidential.
Asociatia de proprietari este infiintata pentru un bloc sau pe ansamblu rezidential care contine mai multe blocuri?

Schimbarea destinatiei partilor comune

Articolul 42-L230/2007 (se va abroga la intrarea in vigoare a L196/2018)
Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Articolul 36-L196/2018 (va intra in vigoare pe 28.09.208)
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.
Multumesc pentru raspunsul detaliat.

Complexul rezidential este format din 4 blocuri, iar asociatia de proprietari le cuprinde pe toate.

Amenajarea spatiului de joaca s-ar face, in principiu, in zona dintre blocuri un terenul este gol, neamenajat, pe alocuri creste iarba. Intre locul de joaca si blocuri ar ramane o distanta de 4-5 metri.
Daca sunt 240 de apartamente, conform noii legi, ar trebui obtinut acordul de la toti cei 240 de proprietari? In acest caz, greu de realizat un loc de joaca.
Nu inteleg ce inseamna punctele a si b din articolul 36-L196/2018. Puteti da cateva exemple edificatoare?
Daca am intelege ce au vrut sa spuna parlamentarii in legile pe care le voteaza altfel ar sta lucrurile in RO! :)
Pentru exemple ar trebui sa cititi drepturile (art. 27 -29)si obligatiile (art. 30 si urmat.) proprietarilor din noua lege a a.p. si sa incercati sa intelegeti ce ar fi vrut sa spuna legiuitorii la cele doua puncte a) si b).
[ link extern ]

Pot fi proprietari care sa considere ca sunt deranjati de galagia produsa de copii la locul de joaca, de pastrarea curateniei, cine stie...
Totul va depinde marimea locului de joaca, de numarul de copii, de echipamentele montate, de varsta copiilor. Cand sunt 5-10 copii stransi la un loc e un lucru, cand sunt 20-30 este cu totul altceva.
Nu in ultimul rand conteaza si media de varsta a proprietarilor din ansamblul rezidential, daca majoritatea sunt tineri totul se poate realiza fara probleme, daca sunt unii mai varsta care se culca cu gainile pot apare gica-contra, mai ales in conditiile in conditiile in care legea prevede acordul tuturor proprietarilor. Dar daca sunt luati la sentiment pot fi convinsi prin metode diverse (hai tataie ca ai fost si tu copil, ai si matale nepoti, uite-o bere, semneaza lista ...)! :))
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbarea destinatiei proprietatii comune Bogdan_86 Bogdan_86 Ce inseamna efectiv schimbarea destinatiei proprietatii comune: nu mai este proprietate comuna, ci individuala ori este in continuare, dar in alte conditii? In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuim la parterul unui bloc ce face parte dintr-un ... AlexandraGab AlexandraGab Buna ziua, locuim la parterul unui bloc ce face parte dintr-un ansamblu rezidential. Recent părinții au amenajat, fără o autorizație in acest sens sau ... (vezi toată discuția)
Loc de joaca in spatiu comun al blocului DLucian DLucian Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat privind urmatoarea situatie: Locuiesc la parterul unui bloc si am 60mp de gradina. Langa aceasta, gradinata de ... (vezi toată discuția)