avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art. 55, lit."b"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art. 55, lit."b"

Buna ziua,
Iarasi imi expun problema in cadrul acestui forum: angajatorul meu (fostul meu angajator, ca sa fiu mai exacta) m-a concediat verbal in urma unui conflict (un minus la inventar de 1,5 milioane de lei vechi - nu ca eu as fi furat ceva, ci ca asa a vrut dumnealui sa "aranjeze" lucrurile). A depus plangere penala la politie pentru delapidare si nu mi-a eliberat cartea de munca de luni bune (ultima zi lucrata la dumnealui a fost 31 octombrie 2005). Am fost chemata la politie, am dat declaratii, etc.
Pe 23 martie am primit prin posta cu confirmare de primire un plic cu o hartie in care eram instiintata ca trebuie sa ma prezint la punctul de lucru din str. X pentru a solutiona problemele referitoare la cartea de munca.
M-am prezentat (cu putin timp inainte m-am dus si la ITM unde am aflat ca figuram inca drept angajata dumnealui, dar cu ore lucrate 0) si am semnat cum ca as dori sa mi se aprobe incetarea contractului de munca incepand cu data ATENTIE!!! de 27.03.2006 (asa a vrut dumnealui!). Desi m-am impotrivit la inceput, a trebuit sa semnez. Am aflat si ca figuram ca angajata dumnealui din data de 01.07.2005, desi eu semnasem contractul de munca la 01.06.2005 - contract din care eu nu am primit nici un exemplar nici la data de astazi! Acest lucru nu m-a deranjat prea tare! Ce mai conteaza o luna de munca? Fie!
Mi-a varat sub nas si un stat de plata pentru luna noiembrie, dar eu nu am fost la munca in luna noiembrie! 31 octombrie a fost ultima zi lucrata la dumnealui! Si nu am vrut sa il semnez... A zis ca e ok, mi-a aprobat (semnat si stampilat cererea de) incetarea contractului de munca cu articolul 55, litera "b" si eu am crezut ca am scapat pe veci de dumnealui! Chiar nu mai vreau sa il mai vad vreodata pentru ceea ce mi-a facut! Ieri m-a contactat telefonic si mi-a cerut sa ma duc iarasi la punctul de lucru si sa ii dau o declaratie cum ca nu m-as fi prezentat la munca din data de nu stiu cat noiembrie! Are voie sa faca asa ceva? Sunt obligata sa ma duc din moment ce am hartie de la dumnealui ca mi s-a aprobat incetarea contractului de munca? Ce sa fac? Sfatuiti-ma, va rog!
Cel mai recent răspuns: corinacarstoiu , utilizator 11:02, 31 Martie 2006
situatia ta e chiar urata.
sa inteleg ca acum te cheama sa raspunzi de ce ai lipsit in perioada oct-mar. poate considera in ac perioada ai absentat nemotivat si sa incerce acum desfacerea disciplinara a cim.
decizia ta de incetarea cim cu acordulpartilor a fost depusa la ITM sau exista numai hartia prin care ea a fost aprobata? ai si tu un exemplar?
problema e in cazulunui litigiu...cum ai proba tu...ca el iti poate desface cim -disciplinar, motivand ca tu nu ai fost la serviciu(nearatand si motivele reale) si probeaza cu pontajul sistatulde plata
tu cu ce te vei apara? daca nu ai acte? poate cu martori...daca te sustine cineva....
de asta iti spun...nu stim inca intentiile lui. e bine sa te duci la convocare,ca asta a facut el acum, si sa sustii motivele pt. care nu ai fost la serviciu. si toate acestea sa se consemneze intr-un proces verbal din care sa ai si tu un ex.
sa ne spui ce s-a mai intamplat.....si mai discutam dupa
Pai tocmai asta e problema: eu in perioada respectiva nu am fost la munca! Nu am mai vrut sa stiu nimic de el! L-am anuntat printr-un mail in 15.11.2005 ca vreau sa imi inapoieze cartea de munca si atat. Nu l-am mai cautat, nu nimic...
Pe 20.02.2006 am fost la politie ca sa dau declaratie pentru plangerea pe care a depus-o dumnealui. In declaratie am mentionat ca mi s-a cerut verbal ca incepand cu 01.11.2005 sa nu ma mai prezint la munca. Martori am: toata familia mea si domnul inspector care s-a ocupat de caz...
In 27.03.2006, data la care m-am prezentat la punctul de lucru (asa cum scria in harita de la dumnealui pe care am primit-o de la posta in 23.03.2006) am incheiat cu dumnealui un act caruia am sa-i citez continutul: "domnule director, subsemnata x angajata la sc y in calitatea de va rog sa imi aprobati incetarea contractului individual de munca conform art. 55 lit. b". Din datele pe care m-a pus sa le scriu pe aceasta cerere am aflat ca figuram ca angajata a dumnealui cu o luna mai tarziu decat ma angajasem eu (am semnat contractul pe 01.06.2005, dar dumnealui a modificat data cu 01.07.2005). Nu a vrut sa imi incheie contractul de munca cu data de 01.11.2005, ci m-a pus sa semnez cu data de 27.03.2006. S-a semnat si a stampilat la sectiunea "se aproba". De ce ar mai trebui sa ma duc la dumnealui? Nu imi face placere sa il vad, nu imi face placere sa ii aud numele sau sa ma gandesc la ceea ce mi-a facut (ca as fi putut avea dosar penal din cauza dumnealui, pentru un minus la inventar de 150 RON pentru care mi-a oprit tot salariul!). Este neaparat necesar sa ma duc la intalnirea pe care mi-a solicitat-o telefonic? Schimbarea datelor de pe contract ma face sa cred ca a facut manarii si ca ar trebui sa il reclam eu la fortele de munca pentru neregulile din contractul meu de munca!!!
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2006
corinacarstoiu, utilizator
Am uitat sa precizez: am si eu un exemplar din acea hartie prin care mi se aproba incetarea contractului individual de munca cu articolul 55 litera b!
daca a fost telefonic nu. scuze, am inteles eu gresit
e bine ca ai hartia.
trebuie sa vezi daca o depune el la ITM ca sa tise poata incheia cartea de munca.
poti merge si tu laITM sa vezi daca iti primesc tie hartia,nu stiu exact cum sunt procedurile acolo.
mult succes
Multumesc pentru lamurire!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine va fi tras la raspundere? eu sau angajatorul? corinacarstoiu corinacarstoiu Nici nu stiu cum sa incep... Am fost angajata anul trecut la un patron in functia de casiera (vanzatoare). Mi-a inregistrat cartea de munca la o luna dupa ce ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara prealabila virgilvwu virgilvwu Buna ziua,problema mea este in felul urmator;In data de 10-01-2011,am primit prim posta o scrisoare de cercetare disciplinara cu data emiterii de ... (vezi toată discuția)
Refuz concret incetare c.i.m. nashu1111 nashu1111 In primul rand buna ziua si bine v-am gasit. De cateva saptamani ma lovesc tot mai mult si mai tare de nesimtirea unor angajatori: mi-am depus cererea de ... (vezi toată discuția)