avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inființarea unui azil de bătrâni
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inființarea unui azil de bătrâni

Buna seara, ce acte implica înființarea unui azil de bătrâni?
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:20, 7 Septembrie 2018
Ca domeniu de activitate se incadreaza la 8730 - Activitati ale caminelor de batrani ...
Este o activitate laborioasa atat ca start-up cat si ca management zilnic; in plus este o activitate care necesita avizari multiple.
Activitatea poate fi conceputa pe structura unui ONG ( organizatie cu scop patrimonial) sau pe structura unei societati comerciale .
Trebuie sa analizati avantajele persoanei juridice sub egida careia se va desfasura activitatea
Pornind de la premisa ca intentionati ca activitate lucrativa in cadrul unei societati comerciala, exista sansa de a aplica pentru finantare nerambursabila.
Daca va incadrati in categoria microintreprinderilor (pana in 9 angajati) si aveti cel putin un exercitiu financiar complet, puteti accesa fonduri UE prin POR - Programul Operational Regional (REGIO) DMI 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.
In cadrul Ghidului solicitantului publicat recent pentru consultare se regaseste intre activitatile eligibile si activitatea la care faceti dumneavoastra referinta , respectiv 8730 - Activitati ale caminelor de batrani ... ; www.inforegio.ro).
In cadrul acestei scheme de finantare puteti accesa pana la maxim 200.000 Euro reprezentand maxim 70% din cheltuielile eligibile .
Un astfel de proiect pornit de la verde presupune o investitie relativ mare ; i
O atentie speciala trebuie sa o acordati faptului ca aceasta activitate este supusa unor avize speciale ( va trebuie acreditare pentru servicii sociale).
Finantarea se acorda in regim de rambursare, iar intre cheltuielile neeligibile se numara si TVA-ul - il suportati pentru intreaga investitie urmand a-l recupera de la bugetul de stat.
Ca o facilitate acordata beneficiarilor de fonduri , incepand cu proiectele depuse in sesiunea urmatoare, se va acorda prefinantare de pana la 35% din sumele prevazute a se acorda ca grant
Obtinerea autorizatiilor este in stransa legatura cu amenajarile specifice unui camin de batrani, cu respectarea standardelor minime specifice de calitate pentru centrele rezidentiale pentru persoanele varstnice.
Aceste standarde sunt aprobate prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 246/2006 privind aprobarea Standardelor minime specifice de calitate pentru serviciile de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice si pentru centrele rezidentiale pentru persoanele varstnice, inclusiv a conditiilor stabilite la pct. 26.2 si 26.5 din cadrul standardului 26 "Amenajarea dormitoarelor" si pct. 28.5 si 28.6 din cadrul standardului 28 "Amenajarea spatiilor igienico-sanitare" din sectiunea VI "Gazduire" a anexei nr. 2 la acelasi ordin.

Autorizatia de functionare o puteti lua de la Directia locala de Santatate Publica.
De asemenea, va recomand sa cititi:
- Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, republicata in 2007 si Legea nr. 270/2008 pentru modificarea Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice.
- Hotararea Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare azil de batrani armonia armonia Ce pasi trebuie sa urmez pentru a infiinta un azil de batrani privat? (vezi toată discuția)
Lnfiintare fundatie si camin de batrani particular alinamoni alinamoni Care este legislatia in vigoare, ce autorizari trebuie sa am pentru deschiderea unui camin de batrani...Care sunt pasii? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Acte necesare in vederea obtinerii acreditarii unui camin de batrani alyevadinda alyevadinda Care sunt pasii care trebuiesc urmati in vederea obtinerii acreditarii unui camin de batrani? ( caminul este deja construit, trebuie mobilat si dat in ... (vezi toată discuția)