avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe pensia unui pensionar decedat
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe pensia unui pensionar decedat

buna ziua, v-as ruga sa ne ajutati cu un raspuns: . un pensionar care a decedat de curand a avut o poprire infiintata de un executr judecatoresc , urmare unui credit neplatit l;a o banca. / prin deces , nu a ramas nimic mostenire fiului sau, , neavand bunuri, stim ca poprirea ar putea fi pusa numai pe masa succesorala, care este zero, dar in timpul vietii, acest pensiobar a donat fiului o parte din casa pe care o avea atunci,l care si ea era mostenire de la bunic. intrebarea este daca fiul ar putea fi executat pe ntru acel credit, va multumesc pentru rabdarea dvs de a da un raspuns. cu respect , asteptam un raspuns
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine , Avocat 11:37, 12 Septembrie 2018
Buna ziua,

Cat timp mostenirea e zero (masa succesorala, juridic vorbind), nu au ce executa, cu exceptia situatiei in care se formuleaza de catre creditor actiune revocatorie in temeiul prevederilor art. 1562 C.Civ (actiunea revocatorie este prescriptibila, adica poate fi formulata doar in termen de 3 ani).

art. 1562 C.Civ.
(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.

(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2018
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
multumesc, doamna avocat, mai am o intrebare: , termenul de prescriptie de 3 ani, al actiunii revocatorii curge de cand? de la data decesului, , al unei eventuale succesiuni sau de cand?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

din eroare am scris 3 ani. termenul este de 1 an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat.

Va redau si o decizie a ICCJ, in care se statueaza ca termenul curge de la momentul la care s-a realizat publicitatea cu privire la iesirea bunului din patrimoniu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunea pauliană, fiind o acţiune patrimonială prin care creditorul cere revocarea pe cale judecătorească a actelor juridice încheiate de debitor în vederea prejudicierii intereselor sale, termenul de prescriptie este cel general, de 3 ani, şi începe să curgă, potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958 (art. 2529 NCC), de la momentul în care creditorul a cunoscut cauza anulării. În speţă, pe calea acţiunii pauliene, reclamantul a cerut desfiinţarea unor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile, pe motiv că, prin înstrăinarea acestor bunuri din averea sa, debitorul s-a sustras de la executarea silită pornită împotriva sa. Înalta Curte a reţinut că, în această situaţie, termenul de prescripţie va curge de la momentul în care s-a realizat publicitatea privind ieşirea din patrimoniul debitorului a bunurilor respective, acesta fiind momentul subiectiv în care creditorul a putut lua cunoştinţă de actul încheiat de debitor în vederea prejudicierii intereselor sale. (Decizia nr. 1698 din 18 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune pauliană)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte Dia7 Dia7 Speta: Bunicii doresc sa transfere dreptul de proprietate asupra unui imobil nepotului. Fiul lor are un dosar de executare silita, nu lucreaza, nu detine ... (vezi toată discuția)
Cum pot să dau / vând copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca Moise Ana Moise Ana Cum pot să dau vînd copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca care ne a vîndut apartamentul si ne judecăm? (vezi toată discuția)
Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)