avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Penalizare angajator-companie aeriana
Discuție deschisă în Executare silită

Penalizare angajator-companie aeriana

Salut! Lucrez ca agent de checkin în aeroportul Otopeni... Nu lucrezi direct pt compania aeriana ci pt o companie de deservire pasageri ce pune la dispoziția companiei aeriene sistemele de operare pt checkin și pregătește agenții în interpretarea vizelor și pașapoartelor.
De curând un cetățean roman cu viza valabila pt Rusia și pașaport valid a fost refuzat la întrarea în Rusia pe aeroportul din moscova pe motiv ca pașaportul nu are pagini libere cum cere autoritatea competenta din Rusia deși viza era valabila...
Ca sancțiune a fost aplicata o amenda de 12000 de lei companiei de deservire adică celei pt care lucrez.
Compania de deservire împarte amenda 50-50 cu agentul căruia i se retine eșalonat timp de un an de zile pana la acoperirea amenzii..
Intrebare :
1. Exista vreun temei legal în baza căruia sunt obligat sa plătesc amenda având în vedere ca este singura companie de deservire de pe Otp care obliga agenții la plata amenzilor de acest fel și totodată ținând cont ca lucrez în numele și interesul companiei de deservire? Menționez ca celelalte companii își plătesc asigurări specifice prin care acopera amenzile survenite în urma acestor situații.
2. Exista vreun temei legal în baza căruia pot refuza suportarea parțială a amenzii? Întreb pt ca ei nu îmi pot retine eșalonat din salar pana ce nu îmi dau eu acordul... Atenție : acord, nu luare la cunoștință...
Va mulțumesc... Aștept răspuns va rog frumos
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
tudjudge, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:59, 12 Septembrie 2018
Art. 254-Codul muncii
1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

1. Nu are relevanta ca angajatorul este singura companie de deservire de pe Otp care obliga agenții la plata amenzilor de acest fel.
Relevanta are faptul daca vina va apartine sau nu.
2. Daca vina nu va apartine nu exista temei legal pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a recupera prejudiciul angajatorul trebuie sa demonstreze ca ati fost instruit ca la verificarea pasapoartelor acestea sa indeplineasca pe langa cerintele standard (viza, valabilitate pasaport) si cerintele suplimentare solicitate de autoritatile tarilor de destinatie (pagini libere sau alte cerinte, de ex. culoarea copertilor).
Pe de alta parte, exista si obligatia pasagerilor de a verifica conditiile de admitere pe teritoriul tarii, politia de frontiera banuiesc ca verifica numai viza si valabilitatea pasaportului, nu si nr de pagini libere.

In cazul in care vina nu va apartine aveti tot dreptul sa refuzati retinerea din salariu si sa o contestati in instanta de judecata.

In cazul in care partile nu se inteleg cu privire la acoperirea pagubei produse de catre angajat pe cale amiabila, recuperarea prejudiciului va putea avea loc prin intemediul unei actiuni in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport nou galuludoviciacob galuludoviciacob Draga Domnule, Ma numesc Galu Ludovic Iacob . Detin un Pasaport care expira in data de 22-01-2018 dar care are toate foile cu vize.Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Cãlãtorie in america TutuTraian TutuTraian Buna ziua, Am si eu o întrebare, si anume: Am fost plecat doua luni in America (ca si turist) cu pasaport maghiar. Va rog frumos sa-mi spuneti dacă mai am ... (vezi toată discuția)
Plata recuperare prejudiciu alderman79 alderman79 firma doreste recuperarea prejudiciului adus de angajat, chiar daca acesta nu a intentionat producerea lui, acesta, fiind urmare a procesului de productie. (vezi toată discuția)