avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa sot

In urma decesului unuia dintre soti fara descendenti, un imobil(o casa) avand in vedere faptul ca defunctul mai are o sora si pe mama si care vin la succesiune care ar fi cotele pentru fiecare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 22:33, 9 Noiembrie 2009
Bunurile sunt dobândite în timpul căsătoriei sau exclusiv ale soțului defunct? Important pentru că dacă bunurile sunt comune deja jumătate vă aparțin deci se va împărți cu ceilalți moștenitori doar jumătatea defunctului.
Buna ziua !
In conformitate cu Legea 319 din 1944 :
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
Este de precizat ca este vorba de o treime din jumatatea sotului decedat, in conditiile in care casa era bun comun.
Cu stima !
Multumesc pentru raspunsuri.
Pt. d-nul Aliculex-Bunul a fost cumparat de la bunica sotului prin act de vanzare cumparare dar s-a specificat ca este din averea personala a defunctului cu bani dati de la parintii acestuia.Dar avand in vedere ca e bun dobandit in timpul casatoriei este bun comun.
Cu respect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)
Moștenirea după decesul sotului ioanamirela1971@gmail.com ioanamirela1971@gmail.com Ce cota parte îmi revine după decesul soțului ,la un apartament achiziționat de sot înainte de casatorie,si la alte mosteniri dobandite de el dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Succesiune gheorghe marga gheorghe marga am avut un singur frate care pe 30 ianuarie a decedat.nu are copii si este casatorit de 27ani.mama traieste ,cine are dreptul sa participe la suucesiune eu ca ... (vezi toată discuția)