avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturi boli profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturi boli profesionale

Sa schimbat cumva legea in vederea acordari de bilete tratament si alte drpturi care pot beneficia.
Ani trecuti am beneficiat de bilete de tratament de la CPMB dar de anul acesta cand ma m mutat la IF au spus ca nu au mai acordat de 2 ani pentru ca sa schimbat legea si am fost nevoit sa l cumpar.
Mentionez ca sant pensionat gradul 2 si am si fisa PB2.
As dori consultanta va rog.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:00, 24 Septembrie 2018
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Biletele de tratament se stabilesc in numar fix, anual, prin bugetul asigurarilor sociale. Fiecare judet primeste un numar de bilete de tratament (de regula, mai putine decat cererea/ inscrierile pensionarilor) care se acorda in ordinea cronologica a depunerii cererii pentru bilet de tratament.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_476...
Multumesc,
Am citit si la puctu 28 scrie ca conform art 22 din legea 346/2002 beneficiaza de bilet gratuit la tratament cei cu BP .
Daca am platit biletu pot recupera bani ,sau ce inseama rambursari de cheltuieli ,care sant cheltuielile rabursate.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2018
daniel2766, utilizator
Fiind deja pensionat gradul II va sunt aplicabile, in prezent, prevederile din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
-ART. 122 (1) Acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea CNPP, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil şi a sumelor alocate pentru această prestaţie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile prezentei legi, după cum urmează:
a) gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti - asiguraţii sistemului public de pensii şi pensionarii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a).
-ART. 124 Numărul biletelor de odihnă, al biletelor de tratament balnear, inclusiv cele care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu, precum şi modul de acordare, de distribuire şi de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Posibil sa nu va fi incadrat in aceste prevederi, in conditiile in care nu ati mai beneficiat anul acesta de bilet de tratament gratuit. Va trebui sa cereti lamuriri in scris, cu nr. de inregistrare/ data la CJP.
Prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 sunt aplicabile pana in momentul pensionarii (dvs. sunteti deja pensionat).
Banuiesc ca in cazul dvs., nu mai aveti un program de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale (art.122 al.2 lit.a)
Multumesc ,
Din pacate mai trebuie sa ma duc la comisie inca multi ani si am acel plan de recuperare care cei de la IF nu a vrut sa l ia in considetatie la depuneri cereri pt bilet,a ramas ca ei canu am dreptu la biletu gratuit,am cerut sa vad legea si atunci ma pasat pt cind vine biletu si atunci o sa vada daca se aproba sau nu.
Mentionez ca pe una dintr decizile de pensionare apare pensoe de invaliditate boala profesionala.
Am cumparat biletul pana la urma depunind cereri de lamurire a situatiei daca am drptul la bilet de tratament si ce alte drepturi ca pe vorbe am vazut si tot odata am cerut recuperarea costului biletului de tratament.
Credeti ca am vreo reusita sau numai in instanta se poate rezolva,ca ma m saturat de aroganta celor de la BP si CP parca toti santem niste prosti.
Multumesc ca exista oameni ca dv.
Nu am de unde sti ce va decide o instanta de judecata.
Este bine sa strangeti cat mai multe documente (cereri de bilete pentru tratament, raspunsuri primite, documente medicale, etc.) care va pot fi utile intr-o eventuala actiune in instanta de judecata.
La sesizarile dvs. trebuie sa primiti raspunsuri scrise in termen de 30 de zile calendaristice conform prevederilor OG nr. 27/ 2002 privind petitiile, art.8.
Daca nu primiti raspunsuri (cu precizarea art. de lege, aplicabile) in termen puteti deschide actiune in contencios administrativ impotriva CJP Ilfov cu respectarea prevederilor Legii nr. 554/ 2004.

Alte discuții în legătură

Boală profesională Alexandru mic Alexandru mic De curând am fost la medicina muncii in urma caruia sa semnalat cu boală profesională. Antraco.Silicoza 1/1 .Polidiscopatie Cervicala cu hernie de disc c5 ... (vezi toată discuția)
Informatii despre boala profesionala GogaLiliana GogaLiliana Va rog frumos sa-mi spuneti daca boala profesionala ma ajuta sa ma pensionez mai repede ? (vezi toată discuția)
Juridic - drepturi lucratori care au inregistrat o boala profesionala marianahriscu45 marianahriscu45 buna dimineata!as dori sa stiu si eu daca conform legi 346/2002 cei cu boli profesionale au sigur vreun beneficiu de la intreprindere? (vezi toată discuția)