avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract prestari servicii administrator noua lege a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract prestari servicii administrator noua lege a Asociatiilor de Proprietari 2018


Buna Ziua
Conform noii legi intrate in vigoare se specifica urmatoarele:
Asociațiile de proprietari vor putea să angajeze administratori de bloc fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui contract de prestări servicii, prevede Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Documentul se va aplica de la data de 28 septembrie 2018, moment la care va înlocui actualul cadru legislativ stabilit prin Legea nr. 230/2007.
Doresc sa stiu daca contractul de prestari servicii este aplicabil si unei persoane fizice si daca da va rog detailati toate obligatiile fiscale(formulare,termene) si demersurile ce decurg din asta,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:46, 28 Septembrie 2018
Persoana fizica se angajeaza numai cu contract individual de munca si nu cu contract de prestari servicii.
Contractele de prestari servicii se incheie numai cu forme de organizare tip SRL, SA, PFA, II, etc. care au obligatia sa emita factura fiscala pentru serviciile prestate, persoana fizica nu poate emite FF.
Multumesc,dar nu se face o distinctie in lege :
Art.64:
(4) Administratorii sunt angajaţi pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Extras de pe un alt site de profil:
Din a doua parte a lunii septembrie 2018, persoanele fizice vor putea să lucreze ca administratori de bloc în baza unui contract de muncă sau în baza unui contract de prestări servicii, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. În prezent, singura opțiune legală a asociațiilor de proprietari este angajarea în baza contractului individual de muncă.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
ovidiu59, utilizator
Pe site-ul de "profil" nu se indica "actul normativ aparut recent in MO", fapt pentru care eu nu i-au in seama astfel de comentarii ale unor jurnalisti care nu sunt in stare sa indice clar sursa.

Cel mai probabil vroia sa se refere tot la L196/2018 si in mod sigur nu a stiut sa citeasca cifrele.

Administratorii sunt "persoane fizice", nu sunt obiecte, legea se refera la ei prin functia pe care o au si nu prin "forma" pe care au,

In opinia mea cuprinsul art. 64 alin.(1) este suficient de clar, nu scrie "persoana fizica", legea se refera la functie/post/ocupatie.

Nu era cazul ca in lege sa se indice la definitii ce semnificatie au termenii, administrator, presedinte, etc.

In consecinta, ramane cum am stabilit, administratorul "persoana fizica" poate fi angajata cu c.i.m., cu administratorul "persoana fizica" care detine un PFA, SRL, etc. (avand o forma de organizare PJ) se incheie contract de prestari servicii.

De altfel, chiar in art. pe care l-ati postat se precizeaza extrem de clar "Administratorii sunt angajaţi pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii" iar prevederile legale sunt ca PF se angajeza cu CIM, cu PJ se incheie contract de prestari servicii.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cenzor extern pt asociatia de proprietari MihaiBvn MihaiBvn Buna seara, Am nevoie de o clarificare. La sedinta initiala de constituire a asociatiei s-a ales un cenzor extern, cu un salariu net de 350 RONi, caruia, in ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii andregh andregh buna ziua, In cadrul unei Asociatii de Proprietari se poate incheia contract de prestari servicii pentru Administrator? si daca da, ce se va retine ... (vezi toată discuția)
Administrare bloc Thora Thora m-ar interesa ce anume trebuie facut pentru infiintarea unei firme de administrare a blocurilor. va multumesc (vezi toată discuția)