avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Nerespectare scadentar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Nerespectare scadentar

Salutare! Ma confrunt cu o situatie legata de un credit ipotecar contract in urma cu 3 ani. La semnarea contractului cu banca, am primit un scadentar, sub forma de anexa, in care erau detaliate numarul de rate, scadenta fiecareia, ptrecum si structura (suma platita cu titlu de dobanda si suma platita cu titlu de principal (capitalizare), care acoperea creditul contractat). De ceva timp am observat ca rata de principal platita la scadenta difera de cea mentionata in scadentar, ceea ce nu este normal. Intradevar, rata lunara variaza in functie de evolutia ROBOR, care afecteaza dobanda propriu-zisa, nu si rata de principal. Am deja doua saptamani de cand cer explicatii bancii, fara a primi vreun raspuns. intrebarea mea este: avand in vedere ca rata de principal agreata de banca nu este respectata, se poate considera o incalcare a contractului semnat la contractarea creditului? Daca da, care sunt pasii legali de urmat?
Cel mai recent răspuns: badea adina , utilizator 10:56, 21 Noiembrie 2018
Buna ziua! Si eu ma confrunt cu aceeasi problema. Eu am trei luni de cand cer explicatii bancii, raspunsurile primite fiind departe de subiect. Cred ca trebuie sa consultam un avocat sau sa apelam la Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar(csalb.ro), de care am aflat de curand tot de aici, de la avocatnet.
Buna ziua! Am primit raspunsul intre timp. Se pare ca variatia marjei ROBOR afecteaza atat cuantumul ratei, precum si dobanda, respectiv principalul. Cu alte cuvinte, cu cat marja ROBOR creste, cu atat cresc cuantumul rate lunare, precum si ponderea dobanzii in cadrul acesteia, reducand valoarea prinipalului.

badea adina a scris:

Buna ziua! Si eu ma confrunt cu aceeasi problema. Eu am trei luni de cand cer explicatii bancii, raspunsurile primite fiind departe de subiect. Cred ca trebuie sa consultam un avocat sau sa apelam la Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar(csalb.ro), de care am aflat de curand tot de aici, de la avocatnet.

Buna ziua!

V-au detaliat conform carui articol din contract pot reduce rata creditului (strict, fara rata de dobanda) ?
Pentru ca, o data cu cresterea ROBOR, creste dobanda de 2 ori: a crescut rata totala (credit+dobanda) si inca o data creste dobanda, prin scaderea ratei creditului.
Principiul de rate totale lunare egale pe care-l invoca banca, care conduce implicit la o rambursare lunară mai mică în credit, nu cumva aduce o mărire a valorii dobânzii viitoare prin faptul că procentul de dobândă se aplică la o sumă mai mare rămasă efectiv nerambursată din credit ( datorită unei rambursări mai mici efective în credit conform acestui principiu ), dobândă care oricum este majorată permanent de către ROBOR?
Nu vi se pare că acest lucru generează niște costuri suplimentare care sunt suportate de către debitor, costuri care nu stiu unde au fost prevazute?

Oricum, ori nu inteleg eu, ori ei sunt setati sa pacaleasca.....hmm... raspuns verbal al unei doamne de la banca ,, nu stiu, este un algoritm facut de sistem". Am intrebat-o si eu ,,algoritmul ala cine l-a facut?'

O zi buna!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord, majorarea ratei dobanzii si a ponderii dobanzii in rata creditului atrage si o reducerii a principalului, Insa, conform raspundului bancii, rata lunara se recalculeaza in functie de evolutia ROBOR, dupa formula

P =D * {r / [1 – (1 + r) *la puterea* - N]} ,

unde:
P = rata lunara de plata;
D = soldul creditului ramas de rambursat la data aniversarii;
r = rata dobanzii ;
N = nr. de scadente ramase pana la maturitatea creditului.

Totusi, trebuie sa avem in vedere si reversul medaliei, adica reducerea ratei ROBOR sub nivelul avut la contractarea creditului.
Multumesc!
Aceasta formula este foarte pretioasa. N-au avut bunul simt sa-mi raspunda asa de la inceput.
Nu avem ce sa facem, decat sa asteptam scaderea ROBOR. :)
Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare scadentar fara notificare iceuniq iceuniq Buna ziua, Am luat un credit ipotecar in Martie 2017 cu o marja de 3.40 si un robor de 0.80 , pe scadentarul respectic, rata de capital incepuse cu o pondere ... (vezi toată discuția)
Semnare grafic de rambursare credit ipotecar ContSters185853 ContSters185853 Prin semnarea prezentului document, Imprumutatul declara ca a luat la cunostinta ca: 1. Valoarea ratei lunare poate fi afectata de anumiti factori externi (de ... (vezi toată discuția)
Incheiere act aditional oug 50/2010 cu banca-abuz? dinu constantin dinu constantin am primit invitatia bancii de a semna un act aditional pentru un credit auto luat in 2008. fata de cotatia ROBOR au mai cerut o marja nu sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)