avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Statut cadre didactice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Statut cadre didactice

În Art. 262 Legea 1/2011 Norma didactică Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar este prevazut :
Norma didactică
Art. 262
(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, şi cuprinde:
a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ;
b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică;
c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală, învăţare pe tot parcursul vieţii.
d) activităţi de dirigenţie.

Întrebarea mea este: conform acestui articol un director poate obliga un profesor sa efectueze serviciul pe scoală (ce presupune păzitul holurilor si al cancelariei)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:25, 4 Septembrie 2023
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar
Art. 50
În unitățile de învățământ se organizează permanent, pe durata desfășurării cursurilor, serviciul pe școală al personalului didactic de predare și instruire practică, în zilele în care acesta are cele mai puține ore de curs. Atribuțiile personalului de serviciu sunt stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ, în funcție de dimensiunea perimetrului școlar, de numărul elevilor și de activitățile specifice care se organizează în unitatea de învățământ.

3. OUG 103/1998 privind structura normei didactice în invatamantul preuniversitar
art.1
Norma didactica a personalului de predare din învăţământul preuniversitar cuprinde:
a) activităţi didactice de predare-invatare, de educaţie, de instruire practica şi de evaluare, conform planurilor-cadru de învăţământ;
b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ (săptămânal, 9 ore de pregătire şi 3-4 ore de activităţi stiintifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale şcolii şi ale claselor, 1 ora de dirigentie, 1-2 ore de serviciu pe şcoala).
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acest articol privind norma didactica a fost modificat. Nu mai apare mentiunea de 1-2 ore de serviciu pe scola. Deci cum ramane cu acest srviciu? Pot sa refuz?
Din portalul legislativ reiese ca art.1 din OUG nr.103 din 27 august 1998 privind modificarea structurii normei didactice în învăţământul preuniversitar nu a fost modificat.

[ link extern ]

[ link extern ]
Dar acum? În structura normei didactice la art. 207 don noua lege a învățământului nu mai apare serviciul pe școală. Apare în altă parte? Nu am fost eu atent?
Ordin nr. 4.183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

art. 47
În unitățile de învățământ, cu excepția nivelului antepreșcolar/preșcolar, se organizează serviciul pe școală, pe durata desfășurării cursurilor. Atribuțiile personalului didactic de predare în timpul efectuării serviciului pe școală sunt stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma didactica oana0309 oana0309 buna ziua. am o dilema. avand in vedere urmatoarele: Art. 262. - (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea legii in invatamant alex1333 alex1333 Sunt cadru didactic , titular in doua unitati , iar la una dintre ele am ramasa fara ore, deci in completare de norma, primita la cealalta unitate la care sunt ... (vezi toată discuția)