avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Renunțare la SRL fără datorii: vânzare, suspendare ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Renunțare la SRL fără datorii: vânzare, suspendare sau radiere?

Buna ziua.
Sunt asociat unic intr-un SRL infiintat in 2008. Firma a avut activitate pana in prezent, nu are datorii nu este platitoare de tva, este incadrata ca microintreprindere cu 1 salariat si a fost creditata de-a lungul timpului.
A venit momentul despartirii si intrebarea este daca am sanse sa o vand prin cesiune astfel incat eu sa nu am nicio problema pe viitor. O problema pe care o intrevad este contractul de comodat pe perioada nedeterminata dar banuiesc ca se poate rezilia dupa cesiune. Ar trebui sa fiu atent la alte detalii?
A doua varianta ar fi suspendarea dar daca implica alte costuri de genul continuarea colaborarii cu contabilul si imposibiitatea rezilierii contractului cu firma de salubritate as zice pas.
Ultima varianta ar fi dizolvarea si radierea despre care am citit ca se realizeaza in 2 etape dar as fi curios sa stiu ce costuri implica?
Multumesc pentru rabdare si orice sfat este binevenit.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: geid , utilizator 08:27, 11 Octombrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Daca doriti sa cesionati firma catre o terta persoana (persoana straina de societate, intrucat sunteti unic asociat), cesiunea implica, de asemenea, doua etape. Va trebui sa gasiti o persoana disponibila sa va preia firma, sa gasiti un nou administrator (ca durata de rezolvare cesiunea de parti sociale este aceeasi cu cea a dizolvarii si lichidarii societatii). Insa, ar mai fi o modalitate mai simpla, tot pe doua etape, dar durata mai scurta (in functie de urgenta Dvs.), de majorare a capitalului social prin cooptarea unui nou asociat, iar ulterior sa cesionati partile Dvs. sociale catre asociatul existent.

Prin hotararea de cesiune de parti sociale, daca apreciati ca v-ar deranja sediul social existent la acest moment in locatia actuala, puteti hotari si schimbarea sediului social.
Contractul de comodat chiar daca este incheiat pe o perioada nedeterminata, se poate rezilia.

Cat priveste suspendarea activitatii societatii, aceasta suspendare va trebui reluata la un moment dat, intrucat este o intrerupere temporara a activitatii societatii si nu vad care ar fi utilitatea, in lipsa unor informatii suplimentare din partea Dvs.

In ceea ce priveste dizolvarea si lichidarea societatii, aceasta implica, intr-adevar, doua etape: prima etapa de publicare in Monitorul Oficial a hotararii de dizolvare si lichidare, iar a doua etapa prin care se depun acte contabile la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul unde va este inregistrat sediul social al firmei: raport administrator, bilant de lichidare, certificatul de inmatriculare, certificatele constatatoare in original, etc. Costurile pentru aceasta etapa sunt in jur de 200 Lei, suma ce poate fi influentata +/- de contorul de cuvinte al hotararii.

Daca aveti nevoie de ajutor suplimentar, imi mai puteti adresa intrebari.

O dupa-masa frumoasa!
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Carmen Matei, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.

Pt. ca "despartirea" sa nu fie prea dureroasa si sa nu aiba efecte negative in viitor, v-ati putea orienta catre ultima varianta: radierea. Prima etapa consta in depunerea cererii si a hotararii de dizolvare si lichidare a societatii.
Dupa publicarea hotararii in MO,( 30 zile) urmeaza cea de-a doua etapa, a radierii din registrul comertului.
Pentru radierea din registrul comerţului a unui SRL, se va achita numai tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în conformitate cu prevederile HG nr. 156/2017 privind aprobarea tarifelor pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României, părţile I-VII. Astfel că, potrivit actului normativ menţionat, tariful de publicare este de 122 lei/pagina de manuscris, reprezentând 2.000 de semne, inclusiv spaţiile”.
Extrasul de monitor se ridica de la onrc si costa 10.8 lei.
Radierea unui SRL dureaza in jur de 45 zile.
Suspendarea nu este o optiune daca sunteti decis sa lichidati firma.
Cesiunea este o varianta care dureaza la fel de mult ca si radierea, implica aceleasi costuri sau chiar mai mari, in functie de nr. caracterelor din hotarare. In plus, ar trebui majorare de capital, cooptare asociat/i, apoi iesirea dvs.din firma, etc.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
Va multumesc frumos in primul rand pentru raspunsuri.

Vreau sa va explic de ce am luat in calcul toate cele trei variante.

1. Vanzarea (cesionarea) - pentru a incerca sa realizez profit dar nu stiu daca prezinta interes pentru cineva in afara de escroci de meserie si ce valoare are. Binenteles ca daca exista riscul de a aparea complicatii ulterioare ma lipsesc de orice eventual avantaj financiar l-as putea avea din vanzarea firmei.

2. Suspendarea - pentru ca incepand de anul acesta activitatea poate continua, cu taxe mai mici, pe PFA. Dar exista sanse, reduse intr-adevar, ca pe viitor sa fie mai avantajos sa revin la SRL.

3. Radierea - solutia sigura care ma lasa descoperit in cazul in care apar alte schimbari legislative care ar face mai avantajoasa din punct de vedere al taxelor activitatea pe un SRL.
S.R.L.-ul a fost creditat de dvs. ? Daca e datoare firma catre dvs.se complica treaba.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
FELICITARI dna. avocat Carmen Matei. Indestulator raspunsul dvs. Multumiri in numele tuturor cititorilor acestui forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri de inchidere a unui s.r.l. TRamona TRamona Buna ziua! Sunt asociat unic al unei firme (SRL) pe care doresc sa o inchid din motive economice. Care sunt pasii de urmat avand in vedere ca si eu ... (vezi toată discuția)
Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale Duddi Duddi Buna ziua In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori. Eu m\'am restrat din societate pentru ca ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu un srl suspendat dupa ce trece perioada de suspendare? adela05 adela05 Buna ziua, Ce se intampla cu un SRL suspendat dupa ce trece perioada de suspendare? Daca nu se reia activitatea, ONRC solicita dizolvarea societatii? (vezi toată discuția)