avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost crescută, fără a fi înfiată, de un cuplu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost crescută, fără a fi înfiată, de un cuplu fără copii pe care la rândul meu i-am îngrijit și i-am îngropat creștinește. Moștenitorii legali nu au dezbătut succesiunea, cum aș putea obține drept de proprietate asupra bunurilor?

Buna ziua! Spera este următoarea: Cuplu,fără copii,decedati amândoi. Eu (fata surorii bărbatului) am fost crescuta de mica decatre acest cuplu,fără a fi infiata,drept urmare ,am considerat o datorie morala ca si eu sa am grija de ei,astfel ca toate cheltuielile inclusiv cele cu înmormântarea le-am suportat personal. Desi exista rude din partea amândurora,respectiv frati ,nepoti,etc,nici unul nu si-a prezentat interes pentru o eventuala mostenire, fiind convinsi ca eu sunt mostenitor de drept desi nu exista testament sau act in acest sens. Întrebarea este: O actiune in constatare drept de proprietate ,dovedita cu martori si inscrisuri,este posibila? Pe cine chem instanta in acest caz,Primăria sau statul prin MFP? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:58, 16 Octombrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În ce ordine au decedat?
Moștenirea nu este a „cuplului”, ci a fiecărui mort în parte.
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2018
romascanu, moderator
Bărbatul in 2003,sotia in 2018. Nu s-a dezbătut nici o succesiune dupa primul decedat.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
trandafir2, moderator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt de dezbătut două succesiuni succesive, în ordinea deceselor.

Iar mama dvs. (si mai departe dvs.) avea vocație DOAR la moștenirea bărbatului decedat în 2003 (în calitate de soră a defunctului, alături de ceilalți frați). Dar nu avea (și nu aveți) vocație și la moștenirea soției sale. (erau cumnate, nu rude).
Pe aceasta din urmă (decedată în 2018) o moștenesc rudele ei. (frați/surori sau nepoți de frate/soră cu defuncta). Nici mama dvs. și nici dvs. nu sunteți rude cu soția bărbatului mort în 2003. El vă era unchi, Dar soția lui nu vă era rudă.

Dacă ați fi consultat pe cineva (avocat/notar) măcar în ultimul ceas (înainte de moartea femeii) ați fi putut să aveți astazi un testament al femeii (cu o cheltuială de vreo 100 lei) care v-ar fi scutit de multe alte „distracții” și cheltuieli.

Astăzi a devenit complicat. Nici dacă ar renunta la moștenire toate rudele soției unchiului, tot nu v-ar reveni dvs. moștenirea ei. (Să NU faceți greșeala de a-i convinge pe toți să renunțe! Căci atunci moștenirea femeii va reveni comunei, orașului sau municipiului unde și-a avut ultimul domiciliu)

Calea de urmat este:
1) dezbaterea celor două moșteniri
2) partajul averii rămase de pe urma celor doi defuncți.

Rămâne de văzut în ce fel vă puteți înțelege cu celelalte rude ale bărbatului (frați/surori sau nepoți de frate/soră ai defunctului) precum și cu rudele soției lui supraviețuitoare (= era viață în 2003, chiar dacă este moartă astăzi) astfel încât averea lor să vă rămână dvs. cu cât mai puțină cheltuială.

Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
romascanu, moderator
Multumesc frumos! Am consultat si avocat,si notar; mi-au spus ca e complicat având in vedere starea de sănătate ,respectiv varsta sotiei supravietuitoare,si ca cel mai usor ar fi dupa decesul ei .
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este vorba de un imobil sau proprietate in care locuiti sau pe care o folositi nu aveti decat sa il pastrati pentru inca 30 de ani si apoi sa vi-l treceti in proprietate prin proces de uzucapiune de 30 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Cuplu decedat fără urmași. cine are dreptul la moștenire? liliana.rr28@yahoo.com liliana.rr28@yahoo.com Un unchi și soția ambi decedați fara copii dar unchi cu frați în viață doar unu are dreptul fratele în viață sau și copii frățiilor morți? (vezi toată discuția)
Cine vine la succesiune a rudelor de gr.2 fara copii lumibalan lumibalan eu nu am decit in testament al ei care ii lasa lui averea dupa deces,dar dupamoartea sotului, sotia, nu a facut succesiune deoarece era bolnava in coma. (vezi toată discuția)