avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere alte culte religioase
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere alte culte religioase

Buna ziua,

Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea:
- un angajat de o alta religie (musulman, catolic etc) conform art 139 din codul muncii poate sa beneficieze de: " doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora."
Din interpretarea frazei de mai sus putem intelege ca un astfel de angajat poate sa opteze pt orice alta sarabatoare religioasa din religia lui? de exemplu el doreste ca de Rusalii conform calendarului lui non ortodox (cele 2 zile difera de zilele din calendarul ortodox) sa vina la birou si sa isi aleaga alte 2 zile libere in cuantumul acestei sarbatori?

Ma interseaza sa stiu unde pot sa gasesc scris alb pe negru care sunt cele 3 sarbatori pt care se acorda zilele suplimentare pt un cetatean care are o alta religie astfel incat angajatul sa nu interpreteze acest text.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: vali121m , utilizator 14:49, 19 Octombrie 2018
Sarbatorile, dupa cum interpretez eu acel articol de lege, sunt cele declarate de cultele respective... Spre exemplu... Catolici sarbatoresc cam ce sarbatoresc si crestini dar cu diferenta ca ele nu pica mereu in aceasi zi cu cea de la crestini, musulmanii au Ramadanul si ce mai sarbatoresc ei...Adventisti la fel...
Conditia primordiala, cred eu, e ca aceea sarbatoare sa fie semnificativa pentru comunitate, spre exemplu cum eate Craciunul sau Pastele la ortodoxi...
Codul Muncii
Art.139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
.....
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

De exemplu, cei de religie catolica fac parte din acelasi cult : crestinism.

În România există 18 culte religioase recunoscute, prevăzute în anexa la Legea 486/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor: Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Cultul Creștin Baptist-Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, Biserica Creștină După Evanghelie din România, Biserica Evanghelică Română, Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Cultul Musulman, Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”.
Buna Dimineata
@Cornel Vasile, multumesc pentru informatii insa raspunsul nu furnizeaza cu exactitate care sunt cele 3 sarbatori, sunt mentionate undeva intr-un art.de lege sau sunt mentionate de biserica undeva? avem 2 cetateni straini catolici care sustin ca ei vor sa lucreze de rusalii (sarbatoarea lor conform calendarului catolic) si in schimbul acelor zile doresc alte 2 zile libere intr-o alta sarbatoare catolica...cum pot sa le explic/argumentez la aceasta solicitare (legal vb).
Multumesc
Nimeni nu are cum sa stie exact care sunt cele 3 sarbatori, decat cei din cultul respectiv. ptrin urmare, va puteti interesa la cultul respectiv.

Prin urmare sa inteleg ca interpretarea lor cu privire la art 139 poate fi corecta?

Alte discuții în legătură

Art 139 codul muncii adi0374 adi0374 Buna ziua, CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere haver1989 haver1989 Buna ziua, Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu. Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6. Este normal? (vezi toată discuția)