avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de handicap

Buna ziua, sufar de o boala cronica si nume diabet de tip 1 cu insulina. Aceasta boala mi-a aparut la varsta de 22 de ani, nesimtindu-ma bine am apelat la spitalul de urgente unde am fost diagnosticat cu diabet tip 1 zaharat, am stat internat un timp si mi sa acordat medicamentatia de la medicul specialist de diabet. La varsta de 30 de ani am aflat de la o cunostiinta ca am posibilitatea/dreptul din cauza bolii cronice de care sufar, sa-mi depun un dosar la DGASPC cu privire la acordarea unei pensii de handicap (conform legii 448/2006, mi sa spus de la acea cunostiinta ca diabetul de tip 1 facut la acea varsta frageda este considerat handicap). Am depus actele care trebuiau (acte pe care le-am procurat tot de la medicul specialist de diabet si medicul de familie) si mi sa acordat acest drept respectiv decizie de handicap cu grad accentuat. Stau si ma intreb daca medicul specialist de diabet sau medicul de familie aveau obligatia prin lege sa ma anunte despre acest drept, deoarece acestia nu mi-au spus ca as avea acest drept in tot acest timp desi stiau de boala mea (eram inregistrat) iar eu la randul meu am avut de pierdut anumite facilitati in urma acestui lucru. Ar putea sa raspunda acesti medici juridic pentru aceasta cauza ? Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2018
george999, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 06:50, 22 Octombrie 2018
Nu se poate afirma că medicii respectivi aveau obligația de a vă informa asupra dreptului dvs. de a obține o decizie de persoană cu handicap. Astfel nu există o asemenea răspundere din partea medicilor. Se presupune că orice persoană ar trebui să se informeze asupra drepturilor sale.Este drept că ar fi putut să vă informeze, cu condiția să fi știut și dânșii, pentru că nu e obligatoriu ca ei să știe. Să spunem că acei medici ar putea fi trași la răspundere pentru ceva la care erau obligați din punct de vedere medical pentru dvs. și nu au făcut, și nu pentru ceva care excede aspectelor legate de tratatarea bolii dvs. Cam așa văd eu lucrurile. Sunt mulți oameni bolnavi, care suferă de boli ce le conferă deptul la încadrarea în grad de handicap. Și doar o parte dintre aceștia dețin un certificat de handicap. Posibil să fie așa tot pentru că nu sunt informați sau nu obțin informația la timp. Ceea ce nu înseamnă că pot trage pe cineva la răspundere. O persoană căreia legea îi conferă un drept nu este și obligată automat să uzeze de acel drept. Vă doresc multă sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de pensie in grad de handicap adrianaciocan adrianaciocan Sint pensionata pe caz de boala din 2006 cu diabet zaharat tip 1 insulino dependent cu 4 prize de insulina pe zi.Diabetul s a depistat in 2002 ,dar este un ... (vezi toată discuția)
Grad de handicap narcisachiriac narcisachiriac buna ziua sun cu diabet zaharat insulino dependent si fac 4 doze de insulina pe zi de la varsta de 11 ani in prezent am 34 deci de 23 de ani sufar de aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie de handicap danuca_1999 danuca_1999 am 34 de ani,am diabet zaharat tip 1 de la varsta de 22 de ani, am inceput cu 2 prize de insulina apoi 3 ,4 si in prezent sunt purtatoare de pompa de insulina ... (vezi toată discuția)