avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Cheltuieli deductibile SRL
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Cheltuieli deductibile SRL

Buna ziua

SRL COD CAEN: 6312

Doresc sa-mi cumpar un Espressor + Rasnita pentru birou (cost aproximativ 4500 LEI).

Poate fi considerata aceasta achizitie deductibila?

In cazul in care nu este deductibila care ar fi dezavantajul acestei achizitii? Va trebui sa platesc ceva suplimentar fata de acesti 4500 LEI?

Am citit extrem de mult legat de acest subiect respectiv mi-am intrebat contabila insa am impresia ca nu am ajuns la nicio concluzie, parerile fiind foarte impratite, lucurile fiind oarecum relative.

As aprecia si parerea comunitatii Avocatnet.

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 20:44, 23 Octombrie 2018
Buna ziua,



Utilizarea oricarui bun din patrimoniul afacerii in scop personal, conform art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, se incadreaza in categoria avantajelor de natura salariala si se vor impozita ca atare ( cu Cas,Cass,impozit)

Referitor la tva consider ca tva aferent achizitiei espressorului nu poate fi dedus intrucat achizitia nu este destinata efectuarii de operatiuni taxabile in viitor:

ART. 297 - Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(4) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achizițiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operațiuni:
a) operațiuni taxabile

Prin urmare, achizitionati espressorul, nu deduceti tva, considerati nedeductibila cheltuiala cu amortizarea mijlocului fix( intrucat are valoare mai mare de 2500 excl tva)


Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Constantin Vera, Contabil
Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns.

Nu sunt platitor de tva deci presupun ca partea cu tva-ul nu mi se aplica.

In concluzie nu am inteles exact daca concret pe mine ma va costa ceva suplimentar fata de cei 4500 lei achizitia in sine.

Nu exista nicio sansa ca aceasta achizitie sa fie considerata nedeductibila?

Multumesc


Buna seara,

Referitor la achizitia espressorului , este foarte important de stabilit de la inceput destinatia acestui mijloc fix. Eu va propun sa redactati o decizie a administratorului societatii pe care sa o atasati la factura de achizitie , prin care veti arata ca toate acele cheltuieli au fost facute pentru clientii si partenerii care vin la sediul societatii. Destinatia espressorului este exclusiv protocolul, (nu si pentru folosinta salariatilor)in scopul eficientizarii relatiilor cu clientii dvs si deci cu legatura directa cu cresterea activitatii firmei.

Doar in cazul unu control, exista riscul ca fiscul sa reincadreze aceasta cheltuiala ca avantaj salarial si sa calculeze taxe salariale .Asta numai in cazul in care nu veti demonstra cu probe suficiente,ca ati facut o investitie exclusiva in activitatea de protocol pentru clientii/potentialii clienti si nicidecum in folosul salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva deductibil? MARY081968 MARY081968 buna seara am o intrebare,...daca poate cineva sa imi raspunda...o societate ( microintr) detine o barca cu motor....caruia i s-a defectat ... (vezi toată discuția)
Deducere tva danyyyyy danyyyyy buna ziua , am cumparat pe firma un motociclu( schuter) intrebarea mea este pot deduce tva-ul?, pot deduce amortizarea?, multumesc (vezi toată discuția)
Tva ileanaturti ileanaturti Un agent economic are 5 imobile in proprietate, pe langa activitatea principala realizeaza si venituri din inchirierea acestor imobile. In anul 2004 a depus ... (vezi toată discuția)