avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... 15 zile calendaristice s-au 15 zile lucratoare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

15 zile calendaristice s-au 15 zile lucratoare?

Am primit o amenda de circulatie,iar cele 2 zile lucratoare erau taiate si trecute 15.,Bazanduma pe faptul ca am, timp sa o platesc in cele 15 zile lucratoare am lasato pe ultimile zile. Cand am mers sa o platesc am primit raspuns ca trebuie sa o platesc integral deoarece acele 15 zile sunt calendaristice si nu lucratoare. Interpretam fiecare cum dorim,ca nu am gasit nicaieri sa fie trecut,zile calendaristice.Multumesc pt. intelegere. Poate ma lamureste si pe mine cineva.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:50, 23 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Cititi codul de procedura civila, art. 181 C.Pr.Civ si urmatoarele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.16 (OG2/2001 actualizata) "(1) Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea."

Ar fi fost 15 zile lucratoare, daca s-ar fi precizat in mod expres.
Nedumerirea mea este ca in procesul verbal primit de mine,pt. plata amenzii era trecut ca se achita in cel mult 2 zile lucratoare,dar este taiat (2) si inlocuit cu 15, dar zilele lucratoare nu sunt taiate.Cei de la administratia financiara spun ca procesul verbal este vechi si de aceea nu este trecut s-au inlocuit zile lucratoare cu zile calendaristice.Acum eu sunt de vina ca am luat de bun
acest proces verbal asa cum este(cu zile lucratoare)?Am citit si legea,dar eu nu sunt jurist asa ca pt mine este greu de inteles daca pt. plata amenzii se calculeaza zile lucratoare. Am inteles ca duar pt. contestatie se face in 15 zile calendaristice.Multumesc pt. intelegere.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Pantii, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu aveti dreptate in ceea ce sustineti, insa, ca sa fiti repus in termenul de plata (si ati avea sanse), ar trebui sa cereti acest lucru intr-o plingere contraventionala, in care sa sustineti, cu proba chiar copia PV de contraventie, ca termenul de 15 zile lucratoare a fost din vina agentului constatator, care a taiat cele 2 zile din formularul vechi (asa e se mai folosesc pina la terminare), dar n-a taiat si cuvintul "lucratoare".
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
latka, moderator
Si in cazul de fata ce pot face ca sunt in ultima zi de plata. Sa platesc dar va trebui sa o platesc in totalitate si apoi sa fac plangerea penala? Dar mai pot recupera diferenta data?Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Pantii, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul ... ioneludrea ioneludrea Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul de inmatriculare al masinii acesta poate fi contestat? Daca da trebuie platita amenda pana ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala homerbos homerbos Salut ! Sunt nou pe aici .. motivul pentru care am intrat pe acest forum este amenda mea .. Am fost oprit de agentul rutier care m-a sanctionat conf legii cu 6 ... (vezi toată discuția)
Proces verbal completat gresit ivsalex ivsalex Buna ziua. In data de 30.05.2020 am fost surprins cu viteza de 75 km/h in localitate, fiind oprit de politie. Agentul constatator mi-a aplicat 4 puncte de ... (vezi toată discuția)