avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Altă modalitate de convocare a proprietarilor din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Altă modalitate de convocare a proprietarilor din cadrul asociației/Redactare PV hotărâre adunare generală

Bună ziua, fac parte dintr-un grup de locatari cu spirit civic, băieți tineri care doresc să se implice în adminisrarea unui condominiu lăsat în paragină de vechii locatari care au refuzat să se implice în administrarea acestuia, lucruri pe care le-am observat în ultimul an de la mutarea mea în blocul în care locuiesc.
Ca urmare a modificărilor legii 196/2018, dar și a faptului că o parte dintre locatari dorim să facem anumite schimbări în bloc aș dori să vă adresez câteva întrebări, întrucât urmează să convocăm locatarii din bloc conform noilor proceduri din legea menționată (unele destul de anevoioase, chiar dacă le consider corecte).
1) având în vedere prevederile art. 49, alin. 4, dar și a art. 50 lit. b, din legea de mai sus, (sau alte articole pe care încă nu le-am sesizat), precum și a principiului prin care consider că ce legea nu interzice atunci este permis, vă rog să mă ajutați să înțeleg dacă, în urma unor viitoare convocări sau pe baza unor declarații scrise din partea proprietarilor, ori prin intermediul altor mijloace legale, dacă se poate modifica modalitatea de notificare (email cu confirmare de primire sau prin SmS, în cutiile poștale ale blocului), a locatarilor, pentru viitoarele ședințe, în loc de a trimite scrisori prin poștă cu confirmare de primire (mai costisitor) sau pe baza tabelului nominal convocator (mai anevoios) - dacă aceștia consimt pe bază de declarație sau în cadrul adunării.
2) ca urmare a faptului că urmează în curând o ședință, vă rog să mă lămuriți și cu privire la modalitatea de întocmire a procesului verbal al ședinței (despre care legea spune că trebuie întocmit în timpul ședinței), în sensul că, știind situația din bloc și reticența vecinilor de a participa și a sta la ședințe o perioadă mare de timp, este posibil să fie întocmit de către o persoană în timp ce restul hotărăște?
Vă întreb întrucât mi se pare că ar dura foarte mult, și că poate ar trebui să semneze fiecare un tabel, iar ulterior, PV-ul cu hotărârile luate să fie redactat în celelalte 7 zile și afișat la avizier. Adică nelămurirea mea este: se imprimă anterior și apoi se lasă rânduri libere și se completează atunci? Ce faci dacă mai apar alte lucruri pe ordinea de zi supuse votului de către membrii adunării? etc. Dumneavoastră cum procedați?
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 20:01, 13 Mai 2019
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa nu ne batem singuri cuie in talpa: scrisoare cu confirmare de primire la toti locatarii este o prostie.
Faceti dovada ca ati afisat la avizier !
Hai sa mai gandim si cu mintea noastra, sa nu ne blocam gandirea la orice tampenie apare prin legile scrise de oameni care nu stau la bloc.
Avem o foame masochista sa cautam interdictii...
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa fim precisi in exprimare, locatarii (= chiriasii) nici nu exista dpdv al convocarilor unei adunari a A.P. Nu se trimite scrisoare tuturor membrilor asociatiei ci numai acelora pe care nu-i gasesti sa semneze de luare la cunostinta.

Asta e adunarea lor pt alegerea CEx. In cazul in care unul dintre proprietari (chiar dintre cei prezenti la sedinta asta) va dori sa conteste chiar si o singura decizie CEX, poate cere instantei anulare hotararilor adoptate in adunarea asta, implicit numirile CEx si presedinte, implicit vor pica toate deciziile, regulamentele si hotaririle ulterioare.

Daca vor sa construiasca pe nisip, sa nu respecte legea ad literam, o sa vada ei mai incolo daca lozul a fost castigator sau nu.
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu mi-am pus nicio secundă problema sa nu fac ce scrie în lege, domnule Amza. Mi se pare normal ca dacă asa a considerat legiuitorul asa trebuie făcut.
Vrem sa facem totul legal tocmai pentru a evita o eventuala viitoare anulare a unor decizii din cauza unor oameni de bine - locatari ai blocului. Ca pentru făcut rău se găsesc mai repede decât pentru făcut bine.
Vă mulțumesc.
freedeluder, utilizator
@CipM

Decontările pe Asociație se fac dacă toți proprietarii beneficiază de pe urma deconturilor.
După lege cei care nu pot ( sau nu doresc indiferent de motive ) să semneze tabelul convocator sunt instiințați cu scrisoare recomandată . Acest serviciu de informare se suportă de catre proprietarii avizați nicidecum de toată Asociația , de ce să suporte intrega Asociația indiferența unor vecini .
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La 44 de apartamente dintre care 7-8 proprietari sunt plecati, trebuie sa le trimiti scrisoare recomandata cu valoare declarata sau confirmare de primire - este o problema.
Sa vedem ce facem noi, care avem in componenta 504 apartamente... Daca pastram proportia, ar trebui sa trimitem peste 100 de asemenea scrisori...
- asadar costul este de aprox. 650-700 lei, da?
- proprietarii plecati care cine stie unde, chiar asa, convocati prin scrisoare recomandata cu valoare declarata, credeti ca se va indupleca sa se prezinte la AG?
- si stati asa, ca acesta este doar inceputul - o sa trebuiasca sa le trimitem copii dupa PV ale adunarilor sau deciziile com. ex. tuturor membrilor - cum naiba procedam?
Sunt intrebari pertinente a caror raspuns nu prea are cine sa ni-l ofere. Baietii acestia din parlament ar trebui sa coboare cu picioarele pe pamant sa mai judece si ei ca oamenii. Cine se cred ei? Au descoperit ei sursa tuturor furaciunilor la asociatii de proprietari? Daca au gasit asa ceva, sa le desfiinteze si sa lase oamenii sa se organizeze cum vor, sa-si faca propria organizare, propriile reguli de functionare - este legislatie destula!
Am mai spus: sunt societati comerciale cu cifre de afaceri de milioane care nu au asemenea oprelisti in activitatea lor
Eu cred ca aceasta noua lege este mult mai proasta decat ce-a veche - care la randul ei prevedea ca o asociatie de proprietari sa aiba un avizier de cel putin 10 mp. ca sa afiseze toate bazaconiile pretinse.
Cred cu tarie ca un anunt pus la intrarea in fiecare scara privind participarea la o AG a membrilor ar fi indeajuns pentru ca propritarii sa cunoasca ca pe data de..., la ora... se va tine AG a membrilor, cu urmatoarea ordine de zi.... Mai mult, cine vrea participa, cine nu vrea, nu participa ce ne tot ascundem dupa cires?
Mai discutam!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, avem o problema cu un membru de comitet care singur ... ElenaV1977 ElenaV1977 Buna ziua, Avem o problema cu un membru de comitet care singur organizeaza sedinte de capul lui, Mai grav este ca a solicitat bani de la anumiti proprietari ca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. asociația de locatari există, noi locatarii blocului ... Fercu Ana Fercu Ana Bună ziua. Asociația de locatari există, noi locatarii blocului vrem doar, să schimb președintele blocului, avem o nedumerire, trebuie ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatiei de proprietari dupa legea noua 196 din 2018 florin555 florin555 Buna ziua, As avea rugamintea daca poate cineva sa clarifice cea ce vrea sa spuna art. 47 (4) din noua lege 196 din 2018, cu privire la convocarea ... (vezi toată discuția)