avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladiri rezidential - PFA, va rog indrumare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladiri rezidential - PFA, va rog indrumare

Buna ziua, am un PFA la adresa la care locuiesc.

Sunt in situatia in care spatiul rezidential fata de spatiul nerezidential nu sunt delimitate specific in acte, PFA-ul si persoana fizica suprapunandu-se peste aceeasi suprafata (ap. 3 camere) Niciuna dintre cheltuielile de intretinere nu este in sarcina PFA-ului, conform contractului de comodat.
_______________________
din lege:
"46^1. (1) In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct [...] In cazul in care nu exista cheltuieli cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul se calculeaza conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal. " (=rezidential)
_____________________

DECI ar trebui sa mi se calculeze impozitul ca REZIDENTIAL

Nelamurirea 1: declaratia pt Dir. taxe si impozite locale (anexa ITL-001) nu contine situatia mea in casutele respective, care ar fi trebuit sa fie la punctul VII (utilizare in scop mixt, suprafetele nu pot fi delimitate) "La adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal, se desfasoara activitati economice, iar cheltuielile cu utilitatile NU sunt in sarcina operatorului economic" - nu exista aceasta varianta - asa ca am lasat libere aceste casute

Nelamurirea 2: am trimis prin posta aceasta declaratie precum si o declaratie pe proprie raspundere cum ca la adresa se desfasoara activitati dar spatiul nu este delimitat, si nu se deduc utilitati, dar doamnele de acolo m-au sunat cerandu-mi certificat fiscal, CUI, contract comodat, sa vin sa semnez ca NU se desfasoara activitate economica, etc. Eu citisem ca nu este nevoie de aceste acte suplimentare in situatia mea, mi se pare ca mi se intinde o capcana :)))

Nelamurirea 3: oare datorita faptului ca este apartament de 3 camere, pot ei sa invoce ca spatiul poate fi delimitat (in cadastru etc) si astfel sa trebuiasca sa platesc impozit mai mare pe o anumita camera?

Multumesc frumos pt sfaturi!!!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
anca_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:06, 10 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca va pune sa semnati ca NU se desfasoara activitate economica atunci n va va afecta la vaoarea imozitului. Dar in plus trebuie sa duceti acele documente doveditoare si e recomandat sa nu fiti reticenta caci pana la urma tot va vor prinde si nu se va mai putea face nimic retroactiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)