avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Firma neplatitoare de tva infiintata in luna noiembrie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Firma neplatitoare de tva infiintata in luna noiembrie

Buna ziua,

Infiintez luna asta o firma neplatitoare de tva si cu 3% impozit pe cifra de afaceri. Stiu ca plafonul de cifra de afaceri pt firmele neplatitoare de tva este de 30.000 de euro pe an. In cazul meu, din acest an a mai ramas doar o luna si jumatate. Cifra de afaceri maxima pe care o pot avea in acest an este tot de 30.000 de euro sau se calculeaza procentual pt perioada ramasa din an? Care este plafonul dupa care devin platitor de 16% impozit pe profit?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:07, 12 Noiembrie 2009
Plafonul este de 35.000 euro
Cod fiscal : Art. 152: Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1)Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Norma metodologica Cod fiscal :
)(1)Cursul de schimb valutar prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României la data aderarii.
art. 152, cod fiscal
(4) O persoană impozabilă nou-înfiinţată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activităţii economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, conform alin. (2), sub plafonul de scutire şi nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).

(5) În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.

deci daca in noiembrie si decembrie depasiti 35.000 euro/12x2 = 5.834 euro, la cursul aderarii, deveniti platitor de TVA (19.729 lei, fractiunea de luna se considera luna intreaga)

plafonul pt a deveni platitor de impozit pe profit este de 100.000 euro (Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala. tva irbo irbo buna ziua. am o ii infiintata in mai 2010. va rog spuneti-mi si mie cum se calculeaza plafonul pt plata tva si eventual si baza legala. -devin platitor de ... (vezi toată discuția)
Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? Cezar66 Cezar66 In momentul actual sunt ne-platitor de TVA...Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? (vezi toată discuția)