avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... intreprindere individuala. tva
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

intreprindere individuala. tva

buna ziua. am o ii infiintata in mai 2010. va rog spuneti-mi si mie cum se calculeaza plafonul pt plata tva si eventual si baza legala.
-devin platitor de tva daca depasesc 35.ooo euro in cursul anului 2010 adica mai-decembrie? sau se calculeaza proportional 35.000 euro/12 luni x 8 luni, deci devin platitor la depasirea sumei de 23.333 euro?
- care este cursul euro la care se calculeaza cel de la data aderarii sau cel din ian 2010?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: irbo , utilizator 08:40, 22 Noiembrie 2010
ART. 152
Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

*) curs la data aderarii = 3,3817 lei/euro,rotunjit la mie = 119.000 lei pentru 35.000 euro

(5) În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.

Un aspect important , de care trebuie sa tineti seama este ca cifra de afaceri care se calculeaza pentru determinarea plafonului este data de suma facturilor emise , inclusiv facturi de avans , incasate sau neincasate .

Este diferit modul de calcul pentru plafonul de la tva fata de modul de calcul cu care pfa sau intreprinderile individuale sunt obisnuite de la impozitul pe venit si anume cel socotit functie de facturile emise si incasate .

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon tva claudiaP claudiaP Buna seara! O firma infiintata din mai care nu a optat pentru Tva, cum va calcula plafonul? Adica 35.000 euro sau imparte suma aceasta pe luni? Ce curs ... (vezi toată discuția)
Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)
Firma neplatitoare de tva infiintata in luna noiembrie mansu mansu Buna ziua, Infiintez luna asta o firma neplatitoare de tva si cu 3% impozit pe cifra de afaceri. Stiu ca plafonul de cifra de afaceri pt firmele ... (vezi toată discuția)