Buna seara
As avea și eu câteva întrebări legate de protecția maternității la locul de munca și anume:
- salariata a anunțat firma ca este gravida doar printr-o adeverința medicală, este suficient?
- in ce condiții i se poate reduce programul la 6 ore și poate stabili ea intervalul orar in care sa lucreze?
- poate veni doar dacă are chef la serviciu( așa mi s-a adresat)?
Am citit O U 96, dar nu am găsit toate INFO de care as avea nevoie.
Conform Codului muncii ar fi suficient, conform OUG 96/ 2003 ar fi trebuit si o instintare, declaratie...
Recomandarea de reducere a programului se face se face de medicul de familie sau ginecolog ce urmareste sarcina, conform art.12, daca se poate aplica, sunt conditii pentru asta...sau art 13 si este avizat de medicul de medicina muncii cu care firma are contract, in functie de riscurile existente la locul de munca ce pot afecta salariata insarcinata- aveati in link o discutie pe tema asta...
In general reducerea programului de lucru, acele doua ore... se iau, sa spun asa... la sfarsitul programului,spre ex. la un program de la 8 la 16 salariata va pleca la ora 14...dar nu este obligatoriu sa fie asa...
Reducerea programului de lucru se face fara reducerea salariului.
Salariata nu poate veni la munca cand doreste ci trebuie sa respecte programul de lucru ca toti lucratorii, cu diferenta ca va putea pleca/veni, daca se va acorda aceasa reducere a timpului de munca, cu doua ore mai devreme/ tarziu de la serviciu, orice abatere de la program o puteti trece absenta ( cu reducerea salariului pe acele ore absente si nerecuperate...), o puteti cerceta disciplinar pentru asta-nu o puteti concedia dar puteti aplica celelelte pedepse, sa le spun asa...
Acum, daca e insarcinata, nu poate face chiar ce doreste in firma fara a nu suporta consecintele...
Dvs. dupa aceasta instintare, anuntare, de catre salariata ca este insarcina trebuia sa anuntati ITM.ul si medicul de medicina muncii cu care aveti incheiat contract de servcii, stiu dumnealor ce au de facut mai departe...
Decizie 6 ore
Mateiutza
Buna
O salariata gravida ne-a adus de la medicul de ginecolog o recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore
Mai trebuie sa anunțam la medicina ... (vezi toată discuția)