avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotărârea adunării generale este valabilă dacă nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotărârea adunării generale este valabilă dacă nu există cenzor?

Conform legii 196/2018, hotărârile adunării generale trebuie semnate și de cenzor sau comisia de cenzori.
Noi nu avem cenzor de mai bine de un an, în acest caz, până la alegerea unui nou cenzor, se pot lua hotărâri care să fie valabile în absența acestuia?
Mulțumesc.

art.49 - al. (5) Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul şedinţei, în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii prezenţi ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori şi se afişează la avizier.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 09:09, 6 Noiembrie 2018
CipM, eu îmi doresc sa aveți dreptate, pentru ca si pentru noi ar fi mai ok în condițiile date, cu foarte multe lucruri de pus la punct, (lipsa cenzor, președinte și multe altele), însă

(5) Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul şedinţei, în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii prezenţi ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori şi se afişează la avizier.

Nu vreau nici să plictisesc nici sa fiu contra argumentelor, vreau doar sa mă asigur că lipsa semnăturii cenzorului nu anulează Hotărârile adunarii, ca pe raționamentul dumneavoastră, ar însemna că poate fi legala hotărârea ori fără semnăturile participanților ori fără cenzor ori fără afișarea la avizier.

Și o alta întrebare pentru dumneavoastră este: în cadrul ședințelor dumneavoastră convocați cenzorul dacă este extern? Îl sunați? Vine? E obligat? Faceți ședința și in lipsa lui?
Mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
b]freedeluder a scris:

raționamentul dumneavoastră, ar însemna că poate fi legala hotărârea ori fără semnăturile participanților ori fără cenzor ori fără afișarea la avizier.

Nope. Rationamentul expus de mine nu zice asta. Nu se poate extrapola la semnaturi si afisare pt ca fara semnaturi inseamna ca nu au fost participanti la adunare iar neafisarea, chiar a si unei unei hotarari ilegale, nu se poate justifica.

Iata alte situatii in care se poate si fara semnatura cenzorului:
1. adunarea generala hotaraste demiterea cenzorului conform art 53 lit a); daca cenzorul de pana atunci nu vrea sa semneze PV-ul, ar insemna ca hotararea sa nu fie valabila; deci nu se mai poate demite un cenzor fara voia lui pt ca acea hotarare nu ar intra in vigoare decat dupa semnatura cenzorului in functie si afisarea la avizier.
2. sa zicem ca la prima adunare singura hotarare este doar mandatarea CEx pt angajarea unui cenzor extern; ca sa angajeze un cenzor, CEx trebuie sa emita o decizie; decizie care, conform art 55 pct (4), trebuie semnata de cenzor, care nu exista; deci nu se mai poate angaja un cenzor.

Cred ca mai sunt cazuri care conduc la cercuri vicioase respectand strict litera legii dar, cum am zis, mai conteaza si dovada bunelor intentii si spiritul legii.

Daca vreti sa suflati si in iaurt, la prima adunare rezolvati problema presedintelui, a CEx si propuneti cenzor intern iar daca ultimul pas nu iese, obtineti mandat pt cenzor extern. Dupa care rezolvati cu cenzorul si mergeti mai departe.

Pe cenzor il anunt si vine. Are obligatia sa participe conf art 61 lit f.

Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
CipM, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
CipM a scris:
Bineînțeles. Ce, dacă nu se găsește cenzor intern trebuie sa trageți heblul și sa mergeți acasă numai cu mandatarea de cenzor extern? Asta din principiul "ce nu e interzis e permis". Numai sa nu contravină legii din vreun alt punct de vedere "restul hotărârilor" luate în ședința.

Odată ce textul legii spune că e obligatorie și semnătura cenzorului, judecătorii judecă doar conform acestuia !
„Unde-i lege nu-i tocmeală”.
Dacă e așa, atunci hai să nu mai respectăm niciunul dintre noi textul articolelor de legi și atunci va fi un haos.
Ce facem, fiecare avem dreptul să încălcăm obligațiile explicite din legislația din domeniu ?
Mai bine citiți și art. 29 din Legea nr. 196/2018, care se referă la cenzor ca unul dintre cei mai importanți din Asociația de Proprietari, care trebuie să semneze aproape orice document al Asociației, să gireze faptul că orice act, decizie sau hotărâre, sunt conform legislației în vigoare la ora actuală !
Art. 29. - (2) Dacă o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, o decizie a Comitetului Executiv sau a preşedintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita Instanţelor Judecătoreşti anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei şi/sau repararea pagubei cauzate.
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de către preşedinte, membri ai Comitetului Executiv, cenzor sau de către administrator, se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, Instanţelor Judecătoreşti.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
flory_mr, utilizator
Deci nu este valabilă adunarea fără cenzor? E un cerc vicios. Ca să ne adunăm trebuie să existe, iar ca să existe, trebuie să ne adunăm. Mă aflu într-o poziție extrem de complicată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
lory_mr nu a inteles care e situatia la voi: ca sunteti fara cenzor, fara presedinte, fara CEx si a scos paragraful meu din context, contextul fiind doar pt prima voastra adunare de acum incolo.

Daca ai dubii, poti merge sa intrebi la primarie, la compartimentul pt asociatii de proprietari. Poti chiar sa inviti pe cineva de acolo la sedinta (cu rol consultativ si de observator).

Alte discuții în legătură

Demisii membrii c-ex elevic elevic Buna ziua, In cazul demisiilor a 2 membrii de comitet executiv ,care sunt obligatiile presedintelui ? Convocare AG pentru alegerea altor 2 membrii (sa se ... (vezi toată discuția)
Revocare comitet executiv Marius Campeanu Marius Campeanu Buna seara. Suntem o Asociatie de proprietari cu aproximativ 100 de membrii, acum un an a fost ales un nou Comitet executiv si un nou Presedinte. Dupa alegeri ... (vezi toată discuția)
Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)