avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoarele de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoarele de caldura

Buna ziua,

In calitate de locatar al unui bloc in Bucuresti, cum pot/putem incepe procedura de renuntare la repartitoarele de caldura ?
Tin sa precizez ca majoritatea vecinilor este de acord.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
george4444, utilizator
Cel mai recent răspuns: malaescu cristian , utilizator 14:42, 5 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Inainte de a renunta la repartitoare va informez ca acestea SUNT OBLIGATORII conform prevederilor art. 10 alin. 5 din Legea 121/2014 asa ca renuntarea la ele este o incalcare a legii.
Sunt obligatorii dar nu exista santiune, deci e ca si cum n-ar fi obligatoriu.
Deocamdata s-a votat in senat si in parlament introducerea unei amenzi si a unui nou termen de la care sa devina obligatorii (31 dec 2020) dar presedintele tarii a intors legea pt reexaminare; acum iar a trecut de senat si e trimisa la avizare unei comisii => mai dureaza sa aflam cum va fi. Probabil ca vor deveni obligatorii de-adevaratelea dar pana atunci mai sunt cel putin 2 ani si nu se stie ce se va intampla intre timp.
Daca nu este cu suparare - cam care ar fi motivele renuntarii la repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor prin repartitoare de costuri?
Intrebarea o formulez pentru a va putea ajuta sa va dau un raspuns corect.
Motivul este:
Cu repartitoarele, platim mai mult la caldura decat plateam fara repartitoare.
Ceea ce spuneti dvs. poate fi adevarat numai daca dvs. sau alti vecini vor sa locuiasca in frig.
Spun acest lucru deoarece multi dintre vecinii dvs. prefera sa stea cu caloriferele inchise, locuinta fiind incalzita doar de conductele verticale si apartamentele invecinate. In acest caz, in mod sigur repartitoarele de costuri vor inregistra mai putine "unitati", adica costurile cu incalzirea vor fi mai mici spre deosebire de alti vecini care vor dori sa traiasca in conditii omenesti, desigur costurile vor fi mai mari.
Acesta este dilema: ne-am montat repartitoare de costuri si administratorul "ne incarca" la costuri pe lista de plata.
Nu sunt adeptul repartitoarelor din mai multe motive, pe care, daca doriti, le putem discuta.
Daca ar fi dupa mine, as opta pentru metoda care se tot "vantura" acum pe site-urile furnizorilor de energie termica: aducerea pe casa scarii a doua conducte (TUR-RETUR) de energie termica, tragerea conductelor pana la usa proprietarului, acolo se pune o cutiuta in care se prevad doi robineti si un gigacalorimetru. In casa proprietarului intra cele doua conducte care se cupleaza la instalatia interioara de incalzire. Proprietarul gestioneaza pe adevaratelea cata energie termica are nevoie, in conditiile in care scesta incheie un contract de furnizare cu furnizorul de energie termica.
Acum sa nu credeti ca aceasta este solutia ideala, dar acolo este greu de ajuns...
Daca vreti sa functionati fara repartitoare de costuri la incalzire, deocamdata nu este nicio problema. Costurilor cu incalzirea se vor repartiza proportional cu suprafata utila si atunci, toata lumea va fi multumita (dar nu sunt sigur...).

Cu stima, AG

Alte discuții în legătură

Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj ... cyan cyan Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj si parter. Cum la sfarsitul anului 2023 va expira termenul limita pentru montarea ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)