avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am 18 ani si vreau sa plec de acasa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am 18 ani si vreau sa plec de acasa

Buna ziua! Am implinit acum 4 luni varsta de 18 ani. Am de mai mult timp neintelegeri in familie si vreau sa plec. In urma cu 2 luni am plecat iar parintii mei m-au dat disparuta, eu m-am dus la scurt timp la politie sa anunt faptul ca acestia imi oprisera actele (eu am plecat fara acte, am stat cateva zile la o prietena). La politie m-au interogat si mi-au spus ca nu am voie sa plec fara sa anunt la sectie. Mi-au spus ca sunt obligata sa ma intorc acasa (la domiciliul de pe buletinul pe care nici nu i-a interesat sa mi-l recupereze pe motiv ca nu am “dovezi”) , si ca dupa ce petrec o noapte acasa am voie sa plec (ciudata legea/procedura asta hmm..) Dar sa stie ei unde ma duc. (Cu alte cuvinte, sa vin sa declar la politie ca plec si sa le spun unde. Acum intrebarile mele ar fi: cum pot face sa plec de acasa fara sa mai fiu data disparuta? Daca am o dovada ca mi-am anuntat parintii ca plec de bunavoie si ca nu vreau sa mai pastrez legatura cu ei, aceasta va fi luata in considerare? De exemplu un SMS..? .. Daca ma duc la politie ce va trebui sa declar mai exact ca sa pot pleca fara sa mai aiba ai mei dreptul de a ma da disparuta? Ma cam sperie chestia cu declaratia la politie cum ca plec de la domiciliu fiindca o sa ma intrebe unde merg / cu ce ma intretin si cu intrebarile astea o sa ma blocheze pentru ca nu cred ca vor accepta sa nu le dau detalii.. (evident o sa stau cateva zile la o prietena..sau alta.. sau in chirie/regim hotelier deci nu le pot da un loc sigur in care voi sta) .. de intretinut reusesc fiindca muncesc dar nu stiu ce sa spun cu privire la noul “domiciliu” avand in vedere ca va dura ceva pana voi gasi o persoana care sa ma ia in spatiu pentru noul buletin .. Daca nu le dau detalii despre locatie/job..etc, au dreptul sa ma intoarca la domiciliu? (Am nevoie de raspunsuri juridice, vreau sa imi cunosc drepturile)
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Cristina1506, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 21:23, 31 Octombrie 2018
Buna ziua,
La implinirea varstei de 18 ani, legal, sunteti majora si politia nu mai au ce va face daca plecati de acasa.
Eu cred ca domni de la politie va doresc binele, la cate persoane sunt disparute, fete obligate sa practice diferite meserii...si de aceea cred ca doresc sa stie toate aceste detalii, unde locuiti, cu ce sau din ce va intretinetii... sa nu o "luati pe cai gresite", cu sau fara voia dvs...
Si este obligatoriu sa le dau aceste detalii? Daca refuz sa le dau ma pot obliga sa raman la domiciliul de pe buletin?
Nimeni nu are dreptul să vă oblige la ceva, nu sunteţi condamnată, nu sunteţi sub control judiciar sau arestată la domiciliu.Bănuiesc că poliţiştii vor să se ajute pe ei înşişi, să nu aibă de lucru la o viitoare sesizare că aţi dispărut.
Eu vă sfătuiesc, în calitate de mamă, să vă anunţaţi părinţii că aţi plecat şi periodic, să le trimiteţi sms-uri că sunteţi bine, ca să-i liniştiţi. Să ştiţi că orice se întâmplă cu dvs. în lumea asta, părinţii sunt cei care vă iubesc necondiţionat şi vă vor numai binele.Vă rog eu frumos, dacă plecaţi, daţi-le semn de viaţă. Nu cred că vreţi să-i aveţi pe conştiinţă dacă păţesc ceva rău, din cauza grijilor pe care şi le fac că aţi dispărut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare voluntara de la fostul domiciliu Cristina1506 Cristina1506 Buna ziua! Mi-am schimbat buletinul pe care aveam adresa parintilor ca si domiciliu. In prezent am alt domiciliu pe buletin dar locuiesc tot in casa parintilor ... (vezi toată discuția)
17 ani , fuga de acasa Dumy44 Dumy44 Buna seara , vreau sa adresez si eu niste intrebari : Am o prietena care vrea sa fuga de acasa , are 17 ani , ea vrea sa se duca la prietenul ei in varsta de ... (vezi toată discuția)
Probleme la 17 ani Adriann123 Adriann123 Buna ziua! Am 24 de ani iar prietena 17 ,parintii ei nu sunt de acord de nici un fel cu relatia noastra ,sunt fanatici \\\\"pocaiti\\\\" incuiati total la ... (vezi toată discuția)