avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cheltuieli si venituri-nelamurire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cheltuieli si venituri-nelamurire

Buna ziua ! Sunt elev la un liceu economic si azi rezolvand niste aplicatii am intalnit o dilema: nu stiu de ce cheltuiele si veniturile scad in urma inchiderii acestora .
Astept un raspuns.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: contabilitate online , Contabil 21:47, 12 Noiembrie 2009
Trebuie sa faci distinctie intre soldul unui cont si rulajul acestuia ;
Prin inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli "scad " doar soldurile lor , nu si rulajul ;
Toate sumele inregistrate in cursul unui an in conturile de venituri si cheltuieli se regasesc in rulajele lor (rulaj debitor si rulaj creditor )

Inchiderea lor se face pentru compararea lor ;
Presupunem ca nu inchidem conturile de cheltuieli si venituri ;
In acest caz , de cate ori vrei sa sti daca firma are venituri mai mari decat cheltuieli (daca are profit ) , trebuie sa faci compararea lor si anume : sa aduni toate soldurile din conturile de venituri si sa scazi din aceasta suma totalul cheltuielilor;

Prin inchiderea conturilor , folosind contul 121 " profit si pierder " , acest calcul este facut lunar , tu trebuie doar sa o citesti; daca contul 121 are sold creditor , inseamna ca rulajul colectat pe credit din venituri este mai mare decat cel colectat pe debit din cheltuieli , deci societatea are profit :):)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold 711 florcik florcik Buna ziua, Am o speta de rezolvat si nu stiu cum. Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum calculez sold 711 daca nu am acces decat la o balanta ? Pe baza ... (vezi toată discuția)
Intocmire bilant lichidare geocta geocta Buna seara. Am o mare nelamurire : la bilantul de lichidare, la contul de profit si pierdere, se trec rulajele conturilor sau nu? Stiu ca toate soldurile ... (vezi toată discuția)
Dividende claudiaP claudiaP Buna ziua, Care este suma care s epoate repartiz aca dividende la un SRL? Soldul contului 121 este SFC=52.126,19 lei, iar soldul contului este ... (vezi toată discuția)