Buna ziua. In luna august a fost infiintat un SRL. Nu a desfasurat activitate. A depus doar capitalul social. In luna octombrie a cerut inregistrarea ca platitor tva si s-a inregistrat in registrul intracomunitar si a primit un nou cui.
Evidenta contabila pe lunile aug-sept s-a facut pe primul cod fiscal. In luna octombrie, dupa primirea cui-ului nou su adaugarea cuvantului intracomunitar in denumirea firmei, continuam evidenta contabila pe al doilea cui. Ce se intampla cu primul?
Rugaminte: credeti ca puteti sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu achizitii/livrari de bunuri intracomunitare? O societate comerciala, neplatitoare de tva in Romania, face comert on-line. Achizitioneaza marfuri din Romania si state UE, vinde fara TVA in Romania. Achizitiile din state UE sunt inca sub plafon; intre timp a solicitat si primit cod TVA intracomunitar si vinde/emite facturi in state UE (factureaza fara TVA). Ce declaratii trebuie sa depuna? Dupa ce a primit codul de TVA intracomunitar se mai tine cont de plafonul de 10000 euro la achizitii intracomunitare?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Dupa ce ati primit cod de tva intracomunitar trebuie sa faceti toate achizitiile intracomunitare pe acest cod si sa platiti tva in Romania chiar daca efectuati achizitii sub 10.000 euro. Trebuie sa depuneti in Romania declaratiile 301 si 390.
Legat de vanzarile online in diverse tari UE, trebuie sa verificati pentru fiecare tara care este plafonul de scutire, pana la care puteti sa livrati din Romania fara tva. (asta in cazul in care nu depasiti plafonul de 300.000 lei din Romania). Dupa depasirea plafonului de scutire dintr-o anumita tara va veti inregistra ca platitor de tva in acea tara.(in scris e cam greu de explicat si de inteles, dar lucrurile nu sunt chiar asa de dificile pe cat par).