avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SC Aerostar SA - Spor pericol/toxic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SC Aerostar SA - Spor pericol/toxic

Lucrez de 5 ani la SC Aerostar SA Bacau, si nu se da nici un spor de toxicitate. Cum aflu daca ar trebui sa se dea? lucrez cu substante toxice, cancerigene, lucrez atat la sol cat si la inaltime pentru menenanta avioanelor civile. Un lapte batut pe zi si ei zic ca s-a ameliorat orice pericol de toxicitate./ pericol. Cum imi aflu aceste drepturi? logic ca conducerea trage sa scoata cat mai multi bani si nu sa ofere aceste sporuri.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:22, 8 Martie 2021
Drepturile de personal (sporuri, grupa de munca, alimentatie de protectie, echipament individual de protectie, etc.) pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii se negociaza prin contractulul colectiv de munca incheiat la nivel de firma intre sindicat/ reprezentantii salariatilor si angajator.
Sporurile banesti care se acorda la salariu si grupa de munca se mentioneaza in contractul individual de munca negociat/ incheiat intre angajator si lucrator.
Laptele care se acorda face parte din alimentatia de protectie acordata lucratorilor (se mentioneaza in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca in loc sa va preocupe acordarea unui spor mai bine v-ar preocupa daca angajatorul a luat masuri pentru prevenirea şi reducerea expunerii la agenţi cancerigeni asa cum prevede HG nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca. Un spor nu va ajuta cu nimic daca substantele cu care lucrati va scurteaza viata. Cititi HG-ul indicat si daca considerati ca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile sesizati ITM-ul in scris. Chestia aia cu iaurtul nu va ajuta cu nimic daca substantele sunt cancerigene de fapt numai la noi in tara a mai ramas ideea asta promovata in trecut ca daca bei lapte se rezolva toate probleme legate de substantele toxice cand de fapt legislatia actuala adaptata prevederilor europene impune luarea de masuri pentru evitarea, prevenirea şi reducerea expunerii la agenţi chimici periculosi.
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2018
inspectorSSM, utilizator
Foarte bine,dar daca angajatorul nu ia nici o masura ,atunci angajatul ce trebuie sa faca unde sa sesizeze acest lucru?
Puteti sesiza ITM si DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri cumulate gaby1168 gaby1168 Buna ziua ! Am o mare nelamurire si nu reusesc sa gasesc un raspuns. La un loc de munca la care legea prevede acordarea de un spor la salariu precum si ... (vezi toată discuția)
Conditii toxice de lucru mirage08 mirage08 As vrea sa va intreb urmatorul lucru: in cadrul unei intreprinderi in care din cauza mediului in care se desfasoara activitatea(adica incinta cu fum si praf) ... (vezi toată discuția)
Ziua mondiala a securitatii si sanatatii la locul de munca Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ziua mondială a sănătăţii şi securităţi la locul de muncă este sărbătorită la 28 aprilie, iar anul acesta tema evenimentului este ?Sănătatea şi ... (vezi toată discuția)