Accident ușor pe trecerea de pietoni, după care victima a refuzat să fie dusă la spital iar șoferul a părăsit locul accidentului. Acum e chemat la poliție pentru declarații, ce se poate întâmpla în cel mai rău caz?
Buna ziua. Acum câteva zile , prietenul meu a accidentat usor un băiat pe trecerea de pietoni. Redusese viteza masinii, pentru ca trecea o doamna , iar băiatul a venit de nicăieri și a sărit direct in parbrizul lui.
A oprit masina, S a dat jos, a stat cu el de vb, era ok, a refuzat sa fie dus la spital deși și prietenul meu și martorii au insistat, iar copilul a cerut, oarecum indirect, bani. Prietenul meu a refuzat , și au dat mâna și au plecat. Astăzi, a fost
Chemat la poliție sa dea declarație, prostia lui fiind ca nu a raportat accidentul. Ce se poate întâmpla , in cel mai rău caz? Risca închisoarea pentru ca nu a raportat accidentul ??
Demos
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ceea ce nu intelegti dvs tine de necunosterea modului de reactie al organismului uman la stress intens.
Adrenalina care este produsa pt a permite maimutei sa scape din ghearele tigrului este aceeas cu adrenalina umana, evolutia fiintei umane face ca nu mai avem tigri dar avem masini, ascensoare, santiere, etc... .
Deci, chiar daca in aparenta victima nu are nici o simptoma de trauma, chiar daca victima declara la locul accidentului ca se simte bine, dupa ce adrenalina este evacuata din sange apar simptomele post traumatice care pot avea diverse forme (ex.: deplasarile cervicale care se constata in general a doua zi dupa un accident).
Legea tine cont de acest lucru.
Din aceasta cauza, in caz de accident cu victime (indiferent de gravitate) trebuie facuta imperativ declaratia la politie, luata declaratia victimei cum ca nu vrea sa vina la politie pt declaratie si luate si coordonatele eventualilor martori.
De acord, in Ro nu se face asa ceva, in Ro se urla bine la celalalt, se injura un pic sau mai mult, dupa firea si educatia fiecaruia, etc...!
In concluzie, victima este persoana care a suferit, din culpa sau nu, un traumatism (indiferent de forma) produs de catre propria persoana sau de un tert in mod voluntar sau involuntar!
Citind speta mi-am adus si eu minte de o intamplare asemanatoare. Conduceam pe banda a doua printr-o localitate cu trafic extrem de aglomerat (10-15km/h) intr-o seara la lasarea intunericului si din senin dintr-o stada laterala a virat un autoturism in directia in care ma deplasam si eu. Acesta a executat o manevra de virare extrem de larga incat a patruns cu cca 50 cm din botul masinii lui pe banda a 2-a in fata mea. Instinctiv am tras usor stanga de volan pt a evita impactul (pt ca de franare nu aveam ce la 10 km/h) si am calcat pe linia continua de pe sensul meu fara sa depasesc linia continua de pe celalalt sens de mers (portiunea respectiva de drum era marcata cu dubla linie continua). In fractiunea imediat urmatoare am vazut cum un motociclist facea o manevra de depasire prin stanga unui autoturism ce rula pe banda a doua din sens opus. De fapt depsea pe portiuniea dintre cele doua linii continue a axului drumului si a intrat cu roata din fata a motocicletei in roata mea din fata stanga. Impactul s-a produs la o viteza relativa dintre cele doua autovehicule de 10-15 km/h si a avut ca si consecinta dezechilibrarea si rasturnarea motocicletei. Am oprit instantaneu, am aprins luminile de avarie si am coborat imediat spre motocicist care se ridica de jos singur pe picioarele lui si isi ajusta imbracamintea. L-am intrebat daca a suferit vreun traumatism si i-am facut propunerea sa anuntam imediat evenimentul politiei prin telelefon. Acesta a zis ca nu e cazul ca nu are absolut nimic. M-am urcat din nou la volan si am tras masina pe marginea soselei pentru a debloca traficul. Cand am revenit nu am mai vazut nici motocicleta nici motociclist si trecatorii care au asistat la eveniment mi-au spus ca motociclistul a incalecat motocicleta si a disparut. Unii isi dadeau cu parerea ca acesta ar fi avut "ceva la bord" si cand a auzit de politie a profitat de miscarea mea de a elibera traficul. In situatia data nici nu stiam cum sa procedez. Nici macar nu am apucat sa retin marca sau nr. de inmatriculare , figura motociclistului pt ca avea casca si martorii au plecat de la fata locului pt ca se facea noapte. Am vrut sa declar accidentul la politie dar ce era sa le spun. Pana la urma am considerat ca totul se afla in limitele normalitatii si mi-am continuat drumul. Mentionez ca masina mea nu a suferit nicio paguba pt ca impactul a fost mic si a fost lovita in roata (cauciuc in cauciuc).
Nu a existat victima, nu au existat pagube. Deci cine si ce trebuia sa declare politiei?
Victima a existat, motociclistul a cazut!
Doua erori:
1) in urma unui accident cu victime nu se aduc schimbari situatiei, nu se elibereaza spatiul public fara ca participantii la accident sa-si fi notat reciproc datele (deci minimum numerele de inmatriculare);
2) se pun triunghiurile reflectorizante si se fotografiaza situatia (un shooting de 30 sec. este suficient).
In cazul expus de dvs, supozitia trecatorilor-martori poate fi veridica iar depasirea efectuata de motociclist este ilegala.
Deci doua motive serioase de a parasi locul accidentului r/p/d repejor.
Dvs ar fi trebuit sa fi declarat la politie accidentul pt ca dvs ati fi avut cel mai mult de pierdut in urma unei plangeri din partea partii adverse (victima)!!!
Ar fi trebuit descrise; circumstantele accidentului, partile implicate, pagubele produse si cunoscute la data si ora accidentului si adaugate fotografiile sau video (in copie).