Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am primit o citatie ca sa ma prezint la politie, tot agresorul e depus plangere la politie, degeaba i-am spus politistului ca eu de fapt m-am aparat am primit o amenda destul de mare pe care deja am platito.. nu mii se pare corect ca tot eu sa platesc daca am fost agresat, de obicei eu incerc sa evit scandalurile dar daca sant incoltit e normal sa ripostez, ce sa fac pe viitor daca voi m-ai fii atacat poate de mai multe persoane?
deci nu exista o definitie clara pt legitima aparare, si sa mai pastrezi si un echilibru intre atac si aparare.. nu vad cine sa poata face asa ceva.. eu sant sportiv si nu frecventez localuri de noapte sau baruri, atacul asupra unei persoane se poate intampla la oricine, oricum pe viitor niciodata nu o sa ma las calcat in picioare si nici la politie nu o sa merg, chiar daca o sa am de platit amenzi, legea nu-i lege la noi si nici nu-i clara
Ba exista odefinitie a legitimei aparari. conform art. 44 C. penal ,legitima aparare este o cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Este in stare de legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public, precum si cel care din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul.
Deci din experienta dumneavoastra, participantul la un conflict care depune plangere primul are sanse mai mari sa fie gasit nevinovat? Acest lucru are o influenta mare?