avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diurna

cand se acorda diurna? daca o echipa de baietii pleaca luni dimineata la munca si se intorc vineri, cand trebuie sa primeasca banii pt diurna? luni dimineata sau...?
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 14:36, 13 Noiembrie 2009
Potrivit Art. 43CM.
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Art. 44CM
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Eu consider ca trebuie sa primiti banii inainte de plecare.Plecati in interes de serviciu, doar.
Inainte de plecarea in deplasare se intocmeste "ordinul de deplasare". Se da un avans pentru deplasare care ar trebui sa fie acoperitor pentru diurna, cazare, transport. Acest avans se acorda pe baza "dispozitie de plata" de la casierie cu acordul conducerii unitatii. La intoarcerea din deplasare pe "ordinul de deplasare" salariatul face decontul cheltuielilor anexand documentele de transport, cazare si consemnand nr de zile pentru diurna. Acesta se verifica la serv financiar. Daca cheltuielile legal efectuate sunt mai mari decat avansul primit la plecare i se da salariatului diferenta de bani, iar daca cheltuielile efectuate sunt mai mici decat avansul, salariatul restituie diferenta.
Dar sunt si cazuri cand se pleaca in delegatie fara avans, salariatul facand decontul de cheltuieli la intoarcere si atunci primeste suma integral. Asa se intampla cand nu sunt bani lichizi in casierie, cand nu este casierul prezent, cand salariatul primeste telefon sa plece urgent undeva (avand un ordin de deplasare in buzunar in alb) la o ora cand nu e nimeni la firma, etc.
Cu ordinul de deplasare se poate ridica avans spre decontare pentru acoperire transport,cazare si diurna zilnica (indemnizatia de delegare ), care este de 13 lei/zi la institutii publice si la celelalte se poate adauga x 2,5. La venirea din delegatie, daca cheltuielile legal efectuate sunt mai mari decat avansul primit la plecare i se da salariatului diferenta de bani, iar daca cheltuielile efectuate sunt mai mici decat avansul, salariatul restituie diferenta.
Da, sunt si cazuri cand se pleaca in delegatie fara avans, iar salariatul va face decontul de cheltuieli la intoarcere si atunci primeste suma integral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 714/2018 Romeo Leahu Romeo Leahu OG. 714 / 2018 .se aplica doar bugetarilor sau si angajatilor de la privat .societati comerciale ? Am intrebat la mai multi contabili.si se pare ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Deconturi si ordin de deplasare folette folette Va rog frumos sa imi spuneti cum se procedeaza in cazul unei deplasari a unui angajat intr-un oras din Romania. am inteles (dar nu sunt sigura) ca este necesar ... (vezi toată discuția)
Deconturi salariati rusalim rusalim As dori sa aflu cate ceva despre deconturile salariatilor;ce presupune acest lucru din punct de vedere contabil si care sunt inregistrarile din contab.Va ... (vezi toată discuția)