avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare pensie.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare pensie.

Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit cotizația la cas conform legii 19/2000, cum se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 17 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se ia in calcul doar perioada in care ati platit cotizatia CAS.

Legea 263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
......
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
.....
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.
Dar postliceala de un an se consideră stagiu de cotizare?
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Postliceala nu se consideră stagiu de cotizare.
Cei 5 ani care se pot plăti anticipat, se pot cumpăra doar dacă ești în situația de a te pensiona sau îi pot cumpăra și acum la vârsta de 45 ani urmând să fie valorificati la vârsta de pensionare ?

Cornel Vasile a scris:

Postliceala nu se consideră stagiu de cotizare.

1. persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

2. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, Întrebare: sunt pensionara la limita de vârsta. ... Doinaalexandru Doinaalexandru Buna ziua, Întrebare: Sunt pensionara la limita de vârsta. Sunt născuta in Octombrie 1951. Stagiul complet este de 27 ani si 10 luni. Eu am cotizat 26 ani ... (vezi toată discuția)
Am fost militar, m.am transferat la mai, mi.am dat demisia si ... croberta croberta Am fost militar, m.am transferat la MAI, mi.am dat demisia si acum vreau sa ies la pensie. Poț cumpăra vechime în munca ? (vezi toată discuția)