avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare pensie.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare pensie.

Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit cotizația la cas conform legii 19/2000, cum se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 17 Martie 2021
Buna ziua, referitor la prevederile de la litera "b", astazi am vorbit cu persnalul de la resurse umane, care mi-a spus ca lunile de vacanta din perioada cand am urmat cursurile de licenta forma "la zi", nu se considera stagiu de cotizare.
Este adevarat?
Multumesc anticipat!

Cornel Vasile a scris:

Se ia in calcul doar perioada in care ati platit cotizatia CAS.

Legea 263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
......
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
.....
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.

Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2021
Barbu Nicolae, utilizator
Domnule Cornel Vasile, se discuta despre posibilitatea cumpararii de vechime in perioada unde ai lipsa. Se poate, sau nu a intrat in vigoare prevederea?
Multumesc!

Cornel Vasile a scris:

1. persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

2. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Nu merita sa cumparati vechime in munca.
La acest moment platiti 575 lei/luna si primiti inapoi 18, maxim 19 lei/luna.
Calculati-va in cat timp va recuperati investitia.
Multumesc pentru raspuns!
Totusi, nu inteleg care este baza legala care explica cum ca lunile de vacanta dintre anii universitari nu sunt asimilati stagiului de cotizare. Pai, in perioada vacantei nu eram tot student???

Carp Mircea a scris:

Nu merita sa cumparati vechime in munca.
La acest moment platiti 575 lei/luna si primiti inapoi 18, maxim 19 lei/luna.
Calculati-va in cat timp va recuperati investitia.

1. OUG 163/2020
art. I
(1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
(2) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
....


2. Vechimea in munca nu se poate cumpara. Astfel, ca cei care folosesc sintagma "cumparare vechime" ar trebui sa se abtina s-o folosessca.
Plata contribuției de asigurări sociale are ca efect cumulare de stagiu de cotizare si nu vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! va rog frumos, as putea sa ma pensionez anticipat? ... Birnau Nicoleta Birnau Nicoleta Bună seara! Va rog frumos, as putea sa ma pensionez anticipat? Am 25 ani în câmpul muncii și 55, 5 ani virsta! Va mulțumesc! Exista posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, Întrebare: sunt pensionara la limita de vârsta. ... Doinaalexandru Doinaalexandru Buna ziua, Întrebare: Sunt pensionara la limita de vârsta. Sunt născuta in Octombrie 1951. Stagiul complet este de 27 ani si 10 luni. Eu am cotizat 26 ani ... (vezi toată discuția)