avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand incepe cumpararea vechimii?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand incepe cumpararea vechimii?

cand incepe cumpararea vechimii?
Cel mai recent răspuns: JoeGlk , utilizator 08:08, 21 Noiembrie 2020
Posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie a fost reintrodusă recent, prin OUG 163/2020, se va aplica până la 1 septembrie 2021 (data la care intră în vigoare noua Lege a pensiilor, care conține deja măsura) și se adresează oricărei persoane care nu a ieșit încă la pensie.

Notă : Atunci când vorbim despre cumpărarea de vechime pentru pensie, ne referim, de fapt, la cumpărarea unui stagiu de cotizare, ce aduce venituri mai mari celor ce trec în rândul pensionarilor, dar nu asigură și ieșirea mai rapidă la pensie.

Mai exact, cei interesați „pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Așadar, perioada maximă pentru care se poate cumpăra vechime pentru pensie e de șase ani. Apoi, perioadele pentru care se poate plăti contribuția de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și cea a împlinirii vârstei standard de pensionare.
doamna Oancea,
eu am intrebat cand anume,efectiv , poti cumpara vechimea;aceste lucruri le stiam;
de cand ma pot duce la ghiseu sa platesc suma?
Ordonanța de urgență nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, este in vigoare de la 28 septembrie 2020

Asadar, incepand cu aceasta data puteti merge la Casa de Pensii.
Puteti clarifica va rog daca prin acest OUG se poate cumpara vechimea in munca efectiva sau doar se poate completa stagiul de cotizare la pensie, acest OUG 163/2020 avand ca singur scop deci posibilitatea de pensionarea la limita de varsta, ex. 65 de ani, pentru cei care au stagii lipsa (ex. n-au minim 15 ani) si nimic altceva?

Cu alte cuvinte, exista vreo posibilitate ca achitand aceste stagii de cotizare lipsa (de pana la 6 ani) sa am si alte beneficii imediate, spre exemplu pentru sporuri de vechime (ex. unii angajatori dau zile in plus de CO pentru perioade de munca mai mari)?

Cu stima
Este o sintagma absurda si incorecta "cumpararea vechimii in munca " ..... se completeaza stagiu de cotizare pentru pensie.

Alte discuții în legătură

Bună ziua.am cumpărat 10 luni de vechime în muncă ca să ... DumitruAndriana DumitruAndriana Bună ziua.Am cumpărat 10 luni de vechime în muncă ca să pot completa cei 35 de ani de vechime mai puțin armata.Am 62 de ani și am depus dosarul de ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pensie. Barbu Nicolae Barbu Nicolae Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit ... (vezi toată discuția)
Pot cumpara vechime daca sunt pensionar grd. iii? Alvisco Alvisco Daca sunt pensionar gradul III, pe caz de boala, avand dreptul la 4 ore de munca, imi pot cumpara vechime? Fie conform actualei legi, fie conform celei care va ... (vezi toată discuția)