Eu și surorile mele, spre deosebire de fratele nostru, ne-am cedat cotele de moștenire după tata în favoarea mamei. Acum vedem că fratele are o mare parte din avere, se mai poate face ceva?
Buna ziua,
S-a facut mostenirea dupa decesul tatalui meu si eu impreuna cu surorile mele am cedat in favoarea mamei ,iar fratele si-a tinut partea .Mentionez ca declaratiile le-am dat in biroul notarului , nu ne-a dat nimic la mana care sa contina declaratiile noastre ,doar ca pe acest act noi surorile suntem straine de succesiune ,acum vedem ca fratele are mare parte din mostenire .Va intrebam daca acest act este intocmit legal ,sau daca se mai poate face ceva.
Retragerea sau retractarea renunţării la moștenirea unui defunct este posibilă numai dacă renunţătorul formulează această cerere la notariat în termen de 1 an de la deces (termenul de pescripţie al dreptului de optiune succesorală conform Noului Cod Civil).
Decăderea renunţătorului din dreptul de a retracta renunţarea prin îndeplinirea termenului de prescripţie operează de drept şi poate fi invocată de orice persoană interesată, chiar şi din oficiu;
Retractarea este posibilă numai dacă moştenirea nu a fost acceptată până la momentul retractării de un alt succesibil cu vocaţie legală sau testamentară, universală sau cu titlu universal (Articolul 1123 din Noul Cod Civil).
Nu mai aveti posibilitatea retractarii declaratiei de renuntare.
raluk0207
Utilizator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu, nu ati cedat in favoarea mamei. Ati renuntat pur si simplu. Iar partile dvs s-au impartit intre mama si frate.
Legal, nu exista declaratii de renuntare "in favoarea".
Ca dovada ca nu ati citit cu atentie ce ati semnat.
Declaratiile de renuntare raman la dosarul succesoral, nu se elibereaza partilor. Si da, sunt legale.
romascanu
Moderator 17din 18 utilizatori consideră acest răspuns util
Ați renunțat la succesiune, iar această renunțare a profitat fratelui dvs. nicidecum mamei.
Aștept vremea în care oamenii vor pricepe că notarul NU este avocatul lor.
Notarul autentifică acte. Dacă actul este legal, notarul îl autentifică.
Dar un act legal poate fi totodată și înfiorător de neprofitabil pentru una dintre părți.
Iar notarul trebuie să rămână echidistant în raport cu părțile unui act.
Mai pe românește, notarul nu poate „să țină” cu Gigel împotriva lui Vasilică.
Cel care poate să țină cu Gigel este avocatul lui Gigel. Dacă îl are. Dacă nu, atunci Gigel își asumă riscurile de a-l îmbogăți pe Vasilică prin actul pe care-l semnează.
Mostenire
MARISSA7
Suntem doi frati.Parintii nostri au decedat in urma cu 12. In timpul vietii mama noastra era proprietara unui apartament.50% din proprietatea acestui aprtament ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mihaela david
parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)