avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii

Buna ziua, am achizitionat un apartament si acum se fac anumite renovari pe scara blocului si administratorul sustine ca eu nu am fond de reparatii. Stiu ca fondul de rulment l-a luat fostul proprietar atunci cand a vandut apartamentul insa fondul de reparatii nu trebuia sa se regaseasca la ap nr x pe care eu l am cumparat? Ma refer aici la fondul de reparatii strans de la fostul proprietar. Mentionez ca nu s-au facut pana acum investitii deci nu vad de ce acel fond nu mai exista in contul apartamentului si eu trebuie sa dau de la 0 acei bani.
Va rog sa ma sfatuiti!
Cel mai recent răspuns: Andrada1989 , utilizator 15:45, 19 Noiembrie 2018
fondul de reparatii nu se returneaza, spre deosebire de fondul de rulment.
Este adevarat ca vechea legislatie prevedea asta, dar incepand cu Legea 230/2007, si actuala lege, 196/2018, fondul de reparatii nu se retuneaza.
Asadar, noul proprietar nu are de ce sa reintregeasca fondul de reparatii alocat apartamentului.
Cititi cu atentie legea si comentariile profesioniste de pe acest forum.

In plus, nu discutati cu administratorul ci cu presedintele !
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, inteleg, unde scrie? Am dificultati in a gasi concret in lege.
Administratorul fiind cel care gestioneaza fondul de reparatii, eu spun ca intai trebuie discutat cu acesta, e ok.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Liliana Gradinaru, Avocat
Pai toate fondurile sunt ale asociatiei, adica sunt de drept proprietatea asociatiei. Implicit nu mai sunt ale proprietarului. Legiutorul a introdus o exceptie pt returnarea doar a fd de rulment in anumite conditii. Nu trebuie sa scrie regula ci numai exceptia.

Partea comuna, cea pt reparatia careia se strange fd de reparatii, se deterioareaza din secunda 2 de viata, in timp ce proprietarul locuieste acolo. Daca un propr vinde dupa 20 ani de locuit in imobil si inca nu s-a stricat acoperisul ca sa necesite reparare, cum ar fi sa i se restituie fd de rep si a doua zi sa ploua prin acoperis? Ar fi corect ca vechiul propr sa nu plateasca nimic si noul propr sa plateasca uzura de 20 de ani a acoperisului?

Sau, indirect, ce va sugereaza art 70?
Articolul 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor. [...]
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
Oameni buni, nu exista fond de reparatii alocat unui anumit apartament.
Asa cum s-a mai spus fondul de rep. se constituie cu un anumit scop prin contributia tuturor proprietarilor in functie de suprafata utila a fiecarui apartament. Cand este nevoie se reintregeste deasemenea prin contributia toturor proprietarilor aplicand aceleasi reguli de calcul.
Deci, niciodata, niciodata, nici macar odata administratorul nu poate sa spuna ca un anumit proprietar mai are sau nu mai are bani in acel fond.
Un proprietar poate doar sa aiba sau sa nu aiba restante la contributia pentru constituirea sau reintregirea acelui fond.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
gigiz, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
acest reflex este dat de fosta legislatie care prevedea ca la vanzarea unui apartament locatarul primeste fondul de rulment si suma ramasa neconsumata din fondul de reparatii. De aici nebunia asta. Incepand cu 2003, si legea din 2018 , ambele legi precizeaza explicit ca fondul de reparatii ramas neconsumat la plecarea din apartament nu se mai inapoiaza proprietarului care vinde.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator

Alte discuții în legătură

Restituire fond de reparatii la data vanzarii apartamentului lavi_i lavi_i Buna ziua, In urma cu cateva zile am vandut un apartament care face parte dintr-un bloc care are o Asociatie de Proprietari. Am cerut Presedintelui Asociatiei ... (vezi toată discuția)
Revin cu inca o intrebare bitzic22 bitzic22 daca un locatar nu plateste fondul de reparatii nu poate vinde apartamentul? (vezi toată discuția)
Bună ziua! pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? am ... Monica2323 Monica2323 Bună ziua! Pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? Am stat într-un bloc din 1961, de la darea în folosință; după 1990 am cumpărat apartamentul ... (vezi toată discuția)