avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am semnat anul trecut un antecontract pentru un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am semnat anul trecut un antecontract pentru un apartament (89.000 euro) și un loc de parcare (9.600 euro). Dezvoltatorul mi-a propus acum să facem două contracte, în rate la dezvoltator. Notarul este de acord dar banca nu, cine are dreptate?

Buna ziua,

Urmeaza sa semnez cvc pentru un apartament de la un dezvoltator pf si am nevoie de ajutorul dvs:

Am semnat, anul trecut, un antecontract pentru un apartament (89.000 euro) și un loc de parcare (9.600 euro).
Ambele proprietati sunt pe acelasi antecontract, unde se mentioneaza ca trebuie sa achit "98.600 euro, TVA inclus".

Euro a crescut mult de cand am semnat promisiunea si pana in prezent (abia acum au finalizat dezvoltatorii), astfel ca in momentul de fata se depaseste plafonul de 450.000 lei pana la care vanzarea s-ar incadra la TVA 5%. Anul trecut nu se depasea, iar dezvoltatorul a refuzat atunci fixarea in lei.

Dezvoltatorul mi-a propus acum sa separam actele si sa facem 1 contract pentru apartament si separat 1 in rate la dezvoltator pentru locul de parcare.

Notarul (ales de dezvoltator) mi-a dat asigurari ca este legal si ca banca va fi de acord.

Sefa de agentie a bancii unde contractez creditul prima casa mi-a spus ca nu se poate si ca obiectul vanzarii de pe antecontractul care a ajuns la banca si la fondul de garantare (adica apartament+loc de parcare) trebuie sa ramana neschimbat.

Imi puteti spune, va rog, cine are dreptate si cum ar trebui sa procedez?

Va multumesc,
Roxana Dimache
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:23, 5 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S_a specificat mai prescurtat ca este "pf" care poate insemna persoana fizica
roxanadima a scris:

Buna ziua,

Urmeaza sa semnez cvc pentru un apartament de la un dezvoltator pf si am nevoie de ajutorul dvs:"
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
danocs, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineața,

Eu sunt și Broker de credite, real-estate și asigurări. Asa că am să vă răspund concret și la obiect.
Propunerea făcută de către dezvoltator este una ILEGALA, acesta, cu ajutorul notarului de casă dorește să vă convingă să separați tipurile de contracte, dar să convingeți Banca. Banca nu este de acord, deoarece ante-contractul este raportat, iar în baza acestui document Dvs ați primit finanțarea cerută. Scopul dezvoltatorului este de a eluda taxele către stat, iar cu acordul Dvs , sigur încălcați legea, iar autoritățiile au dreptul să se îndrepte și împotriva Dvs.
Sugestie: Chiar dacă este un cost suplimentar, mergeți cu un avocat la semnarea finala a contractului, sau chemați notarul și dezvoltatorul să semneze actele direct la Banca Dvs, unde Inspectorul de credite este autorizat și mult mai atent la detaliile contractului.
Bafta la cumpărarea casei dorite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider, ca mai sus, ca propunerea este ilegala si sanctiunea legii poate fi nulitatea actului in care dv. va puneti toata speranta si caminul dv.
Parerea mea e sa contactati un consultant avocat, sa mergeti cu propunerile dezvoltatorului si sa negociati, eventual, cu el, o cale de mijloc legala si avantajoasa pentru amandoi. Trebuie vazut cum a fost mentionat pretul in antecontract, daca e o singura mentiune asa cum ati scris mai sus sau daca pretul e amintit in mai multe locuri diferit etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce sa negociati cu dezvoltatorul. Incearca sa va pacaleasca. Trebuie aplicate intocmai prevederile contractului. Daca va incadrati in categoria persoanelor indreptatite sa beneficieze de o cota deTVA de 5% nu va faceti probleme ca va incadrati lejer in plafon. Legea prevede un plafon de 450.000 lei fara TVA, adica 95.560 euro fara TVA utilizad un curs de 4,66 lei/euro.
Mai mult ati precizat ca "Ambele proprietati sunt pe acelasi antecontract, unde se mentioneaza ca trebuie sa achit "98.600 euro, TVA inclus". Daca deducem din pretul dvs de 98.600 euro (89.000+9.600) din antecontract o cota TVA de 5% la care aveti dreptul, obtinem o valoare de 93.905 euro fara TVA (de 5%) care se vede ca e mai mica decat pragul maxim de 95.560 euro prevazut de lege
Cel mai important e sa scrie negru pe alb in (pre)contract ca preturile INCLUD TVA. E bine sa consultati totusi un specialist.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2018
lungdan, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de alta parte, e pacat ca mai sunt profesionisti care incurajeaza partile la inselarea statului semnand acte ilegale. Credeam ca am trecut peste asta de ceva ani...

Alte discuții în legătură

Antecontract cumparare apartament nou - plata tva roxanadima roxanadima Buna seara, Am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament nou+a unui loc de parcare subteran, de la dezvoltator (dezvoltatorii sunt trei ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament Aliinut Aliinut Buna ziua. Acum aprox 1 an (martie 2019) am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament a carui valoare in lei la acel moment nu depasea pragul de ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare declaratie tva 5% VictorMihut1977 VictorMihut1977 Buna ziua. Acum 5 ani mi-am cumparat un apartament in rate la dezvoltator cu suma de 94.000 euro pe o perioada de 20 ani. Pe contract imi scrie 94.000 euro ... (vezi toată discuția)