avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitate depunere acte cumparare apartament la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitate depunere acte cumparare apartament la asociatia de proprietari

De curand am achizitionat un apartament iar presedintele asociatiei de proprietari mi-a solicitat o copie de actul de cumparare al apartamentului si de pe cartea de identitate.
Intrebarea mea este daca solicitarea este legala, tinand cont de art. 33 alin 6 din legea 196/2018 care specifica obligatia de a prezenta presedintelui asociatiei informatiile necesare conform actelor de proprietate si datele de contact ale proprietarului, deci nu specifica ca in vechile norme la legea 230/2007 depunerea copiilor.
Cel mai recent răspuns: adrianamiut , utilizator 14:16, 23 Septembrie 2022
Presedintele de asociatie a solicitat copii ale documentelor in vederea completarii in cartea de imobil-operatie perfect legala prevazuta de dispozitiile care guverneaza domiciliul si luarea in evidenta a cetatenilor
eu am intrebat daca este legal sa ceara copii de pe contractul locuintei si de pe cartea de identitate? Dumneavoastra spuneti ca e legal, dar conform normelor in vigoare nu este legal
art. 33 alin 6 din legea 196/2018 privind asociatiile de proprietari specifica citez: La incheierea actului autentic sau, dupa caz, la pronuntarea hotararii judecatoresti ori a incheierii actului de adjudecare, notarul public sau, dupa caz, instanta de judecata ori executorul judecatoresc va mentiona in act ca noului proprietar ii revine obligatia sa prezinte presedintelui asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile lucratoare de la efectuarea transferului dreptului de proprietate, informatiile necesare, conform actelor de proprietate, in vederea calculului cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari pentru respectiva locuinta sau pentru spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta, si datele de contact ale proprietarului.
de asemenea art.38 alin 4 din OuG 97/2005 privind evidenta domiciliul si actele de identitate ale cetatenilor prevede ca: Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie pe baza actului de identitate persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv....

Deci, nicaieri nu se specifica ca trebuie sa prezint copii ale documentelor, doar sa-i prezint pentru stabilirea cotelor de intretinere informatiile necesare conform actelor de proprietate si CI-ul pt cartea de imobil. Vechile norme ale legii 230/2007 specificau ca trebuie sa depun contractul in copie la asociatie, noua lege vorbeste de altceva.
Dumneavoastra cam ii cautati nod in papura administratorului. Ce credeti ca poate sa faca el cu niste copii dupa acele acte. De exemplu, cand ati facut actele de vanzare cumparare la apartament vi s-au acceptat copii la notariat sau v-a obligat sa prezentati orginalele? Deci dati copii asa cum vi s-a cerut caci nu toti ceilalti care le-au dat au fost niste prosti ca s-au lasat pacaliti si numai dumneavoatra sunteti mai.....
Eu asteptam un raspuns clar despre noua reglementare diferita de normele vechi si vorbesc strict de legislatie care nu mai prevede obligatia de a inmana asociatiei copiile respective nu caut nod in papura nimanui, Sunt modificari aduse de legislatie de care asociatiile ar trebui sa se tina cont. Eu am obligatia de a informa si de a prezenta eventualele documente iar administratia sa-si extraga datele necesare nu sa faca arhiva de documente, iar noul regulament UE privind protectia datelor e proaspat pe la noi.
Referitor la copii se pot folosi in anumite circumstante dar nu e cazul sa dezvolt, exista prevederi chiar in codul fiscal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"George-neagu" - cu tot respectul dar gresiti fundamental. Nu are de ce sa lase la asociatie copii dupa acele documente. Ce sa faca asociatia cu ele? Acolo este necesar sa se verifice cateva date:
1. Se verifica cine este adevaratul proprietar si se retin datele de identificare ale acestuia fiind necesare si la cartea de imobil.
In plus. cu acerasta ocazie, administratorul se asigura ca in tabelele afisate ptr. plata cheltuielilor lunare va fi trecut numele adevaratului proprietar. Stiti probabil si dvs. cate probleme apar cand in tabele sunt erori cu privire la identitatea proprietarilor.
2. Se verifica suprafata utila reala inscrisa in actul de proprietate. Mai departe este obligatia proprietarului sa anunte daca au intervenit modificari la suprafata utila.
3. "In oala acoperita nu dau gunoaie". De ce sa te legi la cap cu treaba asta adica cu grija acelor acte. In plus se evita si suspiciunile cu privire la eventualele scurgeri de informatii cu caracter privat.
Da, in vechea lege se spunea ca trebuie depuse copii la asociatie. Este f. bine ca s-a renuntat. Acum se spune ca doar se prezinta la asociatie niste acte. Este o diferenta intre cele doua situatii.
Aveti dreptate, cei care au depus copii dupa cele documente, nu au fost prosti. Ei doar au respectat legea care cerea acest lucru. Dar acea lege (230/2007) a fost abrogate. Acum, in mod normal, acele copii ar trebui restituite proprietarilor. Eu asa cred.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna exista obligația depunerii de documente(contract vanzare ... G eu G eu Buna Exista obligația depunerii de documente(contract vanzare cumpărare, carte identitate) la asociația de proprietari atunci când cumperi un apartament ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari? ce acte ... CBM CBM Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari? Ce acte sunt necesare pentru inscrierea in asociatia de proprietari? Poate un proprietar să refuze ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari vrea să ii dau copie după actele de proprietate. sunt legale aceste pretenții? corcodel62 corcodel62 In opinia mea este ilegal ca presedintele sa imi ceara sa ii dau o copie dupa actul de proprietate. In baza carei legi, articol? Da e firesc sa ii arat actul ... (vezi toată discuția)