avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Calculul taxei de timbru
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Calculul taxei de timbru

Am introdus o actiune de solicitare despagubire in cazul construirii de catre primarie a unui drum fara act de expropriere.
Instanta a stabilit ca taxa de timbru suma de 2165 Ron ,
suma pe care o consider prea mare.
Am depus contestatie fiindu-mi respinsa ca nefondata.Solutia contestatiei e "incheiere finala -dezinvestire".
Acum voi de pune contestatie in anulare dar ptoblema principala -abuzul autoritatii publice nu se rezolva.Acest fapt imi scade increderea in justitie ,si consider ca mi se ingradeste accesul liber la o solutie dreapta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 00:06, 22 Noiembrie 2018
Buna seara!

[ link extern ]
ORDONANTA DE URGENTA nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru
(actualizata pana la data de 24.07.2017*)

ART. 2
Taxele judiciare de timbru se stabilesc in mod diferentiat, dupa cum obiectul acestora este sau nu evaluabil in bani, cu exceptiile prevazute de lege.
ART. 3
(1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:
a) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;
b) privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial;
c) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.

ART. 16
In materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vatamati in drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cererile pentru anularea actului sau, dupa caz, recunoasterea dreptului pretins, precum si pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinte sau a oricarui altui inscris - 50 lei;
b) cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicita si repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ - 10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 lei.

ART. 31
(1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti se face de catre instanta de judecata.
(2) In cazul taxelor calculate in functie de valoarea obiectului cererii, valoarea la care se calculeaza taxele judiciare de timbru este cea prevazuta in actiune sau in cerere. Daca valoarea este contestata sau apreciata de instanta ca vadit derizorie, evaluarea se face in conditiile art. 98 alin. (3) din Codul de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judecatorie mars_on_line mars_on_line care este taxa de timbru la valoarea de 2759 ron ? multumesc (vezi toată discuția)
Taxa de timbru prietenulomului prietenulomului Va rog sa ne spuneti ce taxa trebuie platita la cec cind introducem actiune in pretentii ? Multumim anticipat (vezi toată discuția)
Taxe de timbru Lentian Lentian Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este valoarea taxei judiciare de timbru cazul • Rezolutiunea/rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza ... (vezi toată discuția)