avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere !

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere, mai ales prin prezentarea declarațiilor scrise și semnate de către TOȚI proprietarii Asociației respective (pot fi și acte adiționale la Acordul de Asociere inițiat la înființarea Asociației respective).
Sunt curios cum se va aplica acest articol 50 la Asociația de Proprietari nr.71 din Brăila, știind că în cadrul acesteia sunt 458 de proprietari (teoretici, deoarece ei n-au mai fost verificați la Oficiul de Cadastru din 1997, de la înființarea A.P.71), care locuiesc în imobile alcătuite din 9 blocuri și 28 de scări, acestea fiind situate pe 5-6 străzi diferite, la mare distanță unele de altele:
Legea nr. 196/2018 - Art. 50. Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează:
a) în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari;
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Aveti o interpretare personala
Nu exista nicaieri prevazut termenul al tuturor proprietarilor
Este vorba despre vointa fiecarui proprietar care intelege sa isi dea sau nu acordul,respectiv
Este situatie similara cu acordul pentru schimbarea destinatiei partilor comune,in care proprietarii au varianta sa isi exprime sau nu acordul
Ce legatura are oficiul de cadastru cu verificarea proprietarilor ???
prietene, las-o mai moale: foarte rar se iau hotarari prin consens!
Nu suntem la Helsinki !
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi, ca proprietari în cadrul A.P.71 din Brăila, dacă nu avem încă din 1997 detalii clare despre toți vecinii noștri (suntem 458 în total), să știm care și câți mai sunt proprietari, dar și membri semnatari ai Acordului de Asociere al A.P.71 (timp de 21 de ani), este logic că avem tot dreptul să nu recunoaștem legalitatea acestei false persoane juridice, cu mulți proprietari care sunt decedați de mult timp, dar care sunt și acum înscriși în Acordul de Asociere depus la Judecătorie pe 23.12.1997, pentru înregistrarea acestei așa-zise persoane juridice - A.P.71 din Brăila.
Pentru a fi în legalitate, orice șef de Asociație de Proprietari trebuie să actualizeze toate datele și componența reală a membrilor Asociației respective, să se știe care și dacă au semnat Acordul de Voință, pentru că altfel nici Adunările Generale nu pot fi legal convocate (sunt nule, de fapt și de drept) dacă nu știm care sunt membrii Asociației noastre, care să aibă drepturi depline, și să știm astfel dacă sunt calculate corect și legal toate Cotele-Părți Indivize !
Obligația actualizării tuturor datelor privind proprietățile și Cotele-Părți Indivize aferente lor se pot vedea în Legea nr. 196/2018:
Art. 107. - În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: (...) c) preşedinţii Asociaţiilor de Proprietari sunt obligaţi să actualizeze, în baza actelor de proprietate asupra locuinţelor şi/sau spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din Condominiu, toate informaţiile privind proprietăţile, suprafeţele şi cotele-părţi indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei pentru respectiva locuinţă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:
Aveți o interpretare personală.
Nu există nicăieri prevăzut termenul al tuturor proprietarilor.
Ce legătură are Oficiul de Cadastru cu verificarea proprietarilor ???

Ce înseamnă, oare, termenul de semnături ale „fiecărui” proprietar din Asociație, nu cumva de semnături ale „tuturor” proprietarilor din Asociație ?
Mai citiți o dată textul articolului de lege, pentru că e foarte explicit: Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează: (...) b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.
Referitor la faptul că ați spus că Biroul de Cadastru nu are nicio legătură cu Asociațiile de Proprietari și cu dovedirea înscrierii tuturor proprietăților din Condominiu în Cartea Funciară, citez câteva articole din Legea nr. 196/2018, referitoare la cei de la Cadastru, dar și la obligațiile de clarificare a proprietăților individuale și comune din Asociațiile de Proprietari:
Art. 6. - (1) În vederea înscrierii Condominiului se aplică prevederile art.26 din Legea Cadastrului şi a Publicităţii Imobiliare nr.7/1996, republicată, modificată ulterior.
(2) Înscrierea Condominiului se face de către Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în circumscripția căruia se situează acesta, la solicitarea oricărui proprietar din Condominiu sau a Asociaţiei de Proprietari.
(3) Condominiile se identifică prin adresă poştală şi, acolo unde există, prin număr cadastral şi număr de Carte Funciară.
Art. 8. - În lipsa cărții tehnice a construcției și (sau) sau a proiectului, Asociația de Proprietari are obligația reconstituirii acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 17. - (2) Statutul şi Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor asociaţi;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăţi individuale structurate pe număr de camere, numărul de clădiri, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului şi numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidenţele de Cadastru şi Carte Funciară;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosinţă a părţilor comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declarațiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informațiile referitoare la Suprafețele Utile și construite în situația în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuințelor sau a spațiilor cu altă destinație.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociaţiei de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la Acordul de Asociere. Prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, actele adiţionale se ataşează dosarului de înfiinţare a Asociaţiei, se păstrează la sediul Asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere și Statutul Asociației de Proprietari, actualizate, se depun de către președintele Asociației de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calităţii de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociaţii de Proprietari.
Art. 86. - (1) Suprafața Utilă a proprietăților individuale și Cota-Parte Indiviză de proprietate sunt cele înscrise în Cartea Funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.
(2) În cazul în care suma Cotelor-Părți Indivize din actele de proprietate (...) nu este egală cu 100%, președintele Asociației de Proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare.

Eu zic că sunt suficiente articole care să dovedească faptul că sunt ilegale mai toate Asociațiile de Proprietari care au mai mult de un bloc și care nu au conducte (proprietăți) comune între ele, sau dacă nu au actualizat la Judecătorie toate proprietățile din cadrul Condominiului (Asociației de Proprietari).
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


flory_mr,
Art. 50 spune altceva. Spune ca atunci cand Asociatia are vointa sa faca ceva anume trebuie luata o hotarare in Adunarea generala (Art.50 lit.a ) sau fara A.G. prin declaratia fiecarui proprietar, scrisa si semnata (Art.50 lit.b).
Adica, nu mai convocam A.G. dar scriem si semnam fiecare proprietar cate o declaratie cu acordul sau dezacordul nostru.
Eu asa vad lucrurile.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea asociațiilor care nu respectă definiția condominiului și au minim două blocuri care nu au conducte (proprietăți) comune ! flory_mr flory_mr Din ce văd, noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea tuturor Asociațiilor de Proprietari, să se separe pe câte o Asociație (un bloc cu conducte comune ... (vezi toată discuția)