avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere !

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere, mai ales prin prezentarea declarațiilor scrise și semnate de către TOȚI proprietarii Asociației respective (pot fi și acte adiționale la Acordul de Asociere inițiat la înființarea Asociației respective).
Sunt curios cum se va aplica acest articol 50 la Asociația de Proprietari nr.71 din Brăila, știind că în cadrul acesteia sunt 458 de proprietari (teoretici, deoarece ei n-au mai fost verificați la Oficiul de Cadastru din 1997, de la înființarea A.P.71), care locuiesc în imobile alcătuite din 9 blocuri și 28 de scări, acestea fiind situate pe 5-6 străzi diferite, la mare distanță unele de altele:
Legea nr. 196/2018 - Art. 50. Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează:
a) în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari;
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
gigiz a scris:



flory_mr,
Art. 50 spune altceva. Spune ca atunci cand Asociatia are vointa sa faca ceva anume trebuie luata o hotarare in Adunarea generala (Art.50 lit.a ) sau fara A.G. prin declaratia fiecarui proprietar, scrisa si semnata (Art.50 lit.b).
Adica, nu mai convocam A.G. dar scriem si semnam fiecare proprietar cate o declaratie cu acordul sau dezacordul nostru.
Eu asa vad lucrurile.


E corecta interpretarea.

In citatul art 50 din primul mesaj e o eroare, in loc de punct si virgula e un "sau".
In plus:
- art 50 zice "Acordul de voință al asociației de proprietari ...", deci asociatia exista dpdv juridic, acordul de asociere e istorie;
- acordul de asociere este un document care exprima acordul de vointa al proprietarilor fondatori ai asociatiei; se semneaza inainte de existenta asociatiei; nu este un act al asociatiei.
Deci art 50 n-are nicio legatura cu acordul de asociere; intiatorul face confuzie intre termeni.


flory_mr a scris:

nu ar trebui ca Instanțele să anuleze retroactiv toate actele semnate de aceștia, deoarece au încălcat, fără dubii, mai ales art. 7 și art. 9 din Legea nr. 230/2007?

Nu, trebuie cerut punctual in instanta, hotarare cu hotarare.



flory_mr a scris:


INVOCAȚI ACEST ARTICOL DIN NOUL COD CIVIL, PENTRU DIZOLVAREA UNEI ASOCIAȚII DE PROPRIETARI GEN A.P.71 DIN BRĂILA (cu 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite):
Art. 245. Dizolvarea persoanelor juridice de drept privat. Persoanele juridice de drept privat se dizolvă: b) dacă scopul nu mai poate fi îndeplinit; c) dacă scopul pe care îl urmăresc sau mijloacele întrebuințate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat; e) prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau Statut.

Asociatiile de proprietari sunt constituite pe baza unei legi speciale. Legea speciala are intaietate in fata legii generale. Vedeti sentinta intr-un caz asemanator cu o alta AP -> [ link extern ]

De retinut din sentinta:

Pentru a pronunta aceasta hotarare, tribunalul a retinut ca Legea 230/2007, care reglementeaza infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari, nu prevede situatiile in care se poate dispune dizolvarea unei asociatii de proprietari.

Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionare asociatiilor de proprietari reprezinta actul normativ special care reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat (art. 1 din lege). Fiind o lege speciala ea deroga de la legea generala invocata de recurenta (OG26/2000) potrivit principiului de drept "specialia generalibus derogant". Aceasta inseamna ca legea generala nu se aplica raporturilor reglementate de legea speciala. Or, potrivit dispozitiilor legii speciale, asociatia in cauza se constituie prin acordul scris a cel putin J plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si, conform simetriei formale juridice, desfiintarea acesteia trebuie sa urmeze aceeasi procedura.

Cum v-am scris si in alt topic, lasati-o moale cu 'dizolvarea' :)
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:

În momentul în care proprietarul unei locuințe a pierdut într-un fel sau altul proprietatea, noul proprietar avea obligația sa se prezinte la asociație sa aducă o copie după actul de proprietate și dacă dorea putea sa se înscrie ca membru al asociației, ori acest lucru nu s-a întâmplat de cele mai multe ori din diferite motive - cel mai des întâlnit era neștiința cetățeanului, ignoranta - chit ca noi aveam grija sa-l informam. Cine este vinovat ?
Citește și interpretează cu atenție ce ai citat mai sus - art. 72, mai ales punctele 7, 8 și 9. Eu tocmai am scris aceste lucruri în postarea mea anterioara, asa ca nu-mi mai atrage mie atenția despre lucruri deja știute !

Am citat câteva fraze care necesită dezbateri - sper să nu ștergeți citatul în rezumat, pentru că altfel nu se mai înțelege sensul discuției.
CITEZ DIN Adam Grecu: „Citește și interpretează cu atenție ce ai citat mai sus - art. 72, mai ales punctele 7, 8 și 9. Eu tocmai am scris aceste lucruri în postarea mea anterioara, așa că nu-mi mai atrage mie atenția despre lucruri deja știute !”
Adam Grecu a scris aceste fraze de mai sus, greșind articolul de lege invocat de mine (e vorba de art.17 din Legea nr. 196/2018), fapt ce denotă neatenție și superficialitate în aplicarea textelor articolelor de legi, pe care trebuie să le știe orice administrator sau șef de Asociație (aici se includ și membrii Comitetului Executiv), altfel sunt pasibili de amenzi. Bine spune Gelu Pușcaș, că Legea nr. 196/2018 e dură pentru șefii și angajații din Asociații, care sunt obligați s-o aplice, articol cu articol, altfel sunt pasibili de amenzi și de procese pierdute (dacă aș fi șef de Asociație, mi-aș da demisia urgent, și aș înființa o Asociație pe scară sau bloc) - [ link extern ]
Vreau să știu, domnule Adam Grecu, cum ați respectat strict acele 3 alineate din art. 17, dacă tot ați specificat ieri că dvs. respectați strict legislația din domeniu „Eu tocmai am scris aceste lucruri în postarea mea anterioara, așa că nu-mi mai atrage mie atenția despre lucruri deja știute.” ?
Citez din Legea nr. 196/2018, art. 17:
(7) Înscrierea ulterioară în Asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adițional la Acordul de Asociere. Prin grija președintelui Asociației de Proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a Asociației, se păstrează la sediul Asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere și Statutul Asociației de Proprietari, actualizate, se depun de către președintele Asociației de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.

Acum să comentăm textul legii, că văd că n-ați înțeles faptul că dacă nu-l citești cu atenție, în cazul unui proces, poți pierde cu brio.
Referitor la alin.(7), sper că ați sesizat obligația ca oricare nou proprietar apărut ulterior constituirii Asociației (la noi, la A.P.71, vorbim de noii proprietari apăruți după înființare, din data de 23.12.1997 !) să fi semnat un act adițional la Acordul de Asociere (la noi, din 1997, nu s-a actualizat nimic, fiind mulți foști proprietari și membri, chiar decedați, care figurează ca membri activi !).
Această frază nu mai necesită comentarii, deoarece dacă această obligație e încălcată, președintele e pasibil chiar și de amenzi, posibil și de acuzația de fals în declarații, dacă afirmă că Asociația e în legalitate (o fi fost la înființare, dar în ziua de azi membrii sunt necunoscuți, ne-actualizați): „Prin grija președintelui Asociației de Proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a Asociației, se păstrează la sediul Asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
La fel și alineatul (8) spune clar că e o culpă a președintelui dacă nu a actualizat (modificat) toate actele constitutive (dacă apare un nou proprietar, șefii Asociației sunt obligați să facă modificarea la judecătorie, deoarece e posibil să fie mai multe modificări care să implice calculul eronat de pe listele de plată, prin cota-parte indiviză).
(8) Acordul de Asociere și Statutul Asociației de Proprietari, actualizate, se depun de către președintele Asociației de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
Iar la alineatul (9) se specifică explicit faptul că dacă nu avem actualizată lista celor 458 de proprietari din A.P.71 (e valabil pentru orice Asociație din România), nu știm câți membri reali și legali avem în Asociație, și astfel, toate Adunările Generale anterioare au fost ilegale, deoarece cu siguranță au participat și votat la ședințe falși proprietari sau falși membri ai Asociației (vă dați seama că la aproape 500 de proprietăți este evident că e imposibil să dovedești că toți sunt membri. Mulți dintre cei care au semnat în 1997 Acordul de Asociere (care e valabil și azi), ori au decedat, ori nu mai locuiesc la domiciliile lor, astfel dovedindu-se un haos juridic în mai toate Asociațiile din România.
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.
Ce ziceți, nu sunt suficiente aceste articole pentru a se dizolva de drept (chiar să se desființeze) Asociațiile de Proprietari care nici măcar nu știu care sunt proprietarii și membrii Asociației, altfel acestea nu mai pot funcționa legal, deoarece Adunările Generale anuale sunt ilegale, știind că nu sunt convocați proprietarii și membrii reali ?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Este foarte clar că SE VOR DIZOLVA DE DREPT (conform noii legislații din domeniu) toate Asociațiile de Proprietari „mamut”, gen A.P.71 din Brăila, care e alcătuită din 458 de proprietari, ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite, la mare distanță unele de altele !
Odată cu noua Lege nr. 196/2018, Asociațiile de Proprietari create pe mai multe blocuri vor trebui să se reorganizeze până în Octombrie 2019, pentru că această lege nu mai permite astfel de structuri „mamut”, știind că un Condominiu înseamnă un imobil, o clădire, nu mai multe blocuri.
Ca și vechea legislație, Legea nr. 196/2018 obligă la înființarea de Asociații pentru fiecare scară de bloc sau pentru fiecare tronson dintr-un Condominiu, prin separarea din Asociația „mamă”.
Legea nr. 196/2018 prevede obligația ca în fiecare Condominiu (în fiecare clădire a unui bloc cu proprietăți comune) să se înființeze o Asociație de Proprietari.
Noua lege vine cu o definiție mai detaliată pentru ceea ce înseamnă un Condominiu și mai vine cu clarificări care nu mai lasă posibilitatea Asociațiilor deja constituite pe mai multe blocuri, să mai funcționeze legal sub noile condiții.
DETALII: www.avocatnet.ro/articol_497...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
flory_mr, utilizator
Suntem mai mulți proprietari care vrem să știm dacă există un model (sau o formulare tip) de ACORD DE VOINȚĂ (conform Legii nr. 196/2018, articolul 50 litera b) pentru a hotărâ ceva într-o Asociație de Proprietari, știind că nu se poate convoca legal Adunarea Generală anuală din diferite motive.
La articolul 50 litera b scrie că ,,Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează: în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar", fapt ce impune ca TOȚI PROPRIETARII (fiecare proprietar) să scrie o declarație de acord de voință, pe care s-o semneze FIECARE PROPRIETAR, ceea ce este imposibil de realizat.

flory_mr a scris:

Conducerile Asociațiilor de Proprietari din România vor fi obligate, conform art. 50 din Legea nr. 196/2018, să dovedească faptul că există Acordul de Voință al TUTUROR proprietarilor, înscris în Acordul de Asociere, mai ales prin prezentarea declarațiilor scrise și semnate de către TOȚI proprietarii Asociației respective (pot fi și acte adiționale la Acordul de Asociere inițiat la înființarea Asociației respective).
Sunt curios cum se va aplica acest articol 50 la Asociația de Proprietari nr.71 din Brăila, știind că în cadrul acesteia sunt 458 de proprietari (teoretici, deoarece ei n-au mai fost verificați la Oficiul de Cadastru din 1997, de la înființarea A.P.71), care locuiesc în imobile alcătuite din 9 blocuri și 28 de scări, acestea fiind situate pe 5-6 străzi diferite, la mare distanță unele de altele:
Legea nr. 196/2018 - Art. 50. Acordul de Voință al Asociației de Proprietari se realizează:
a) în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari;
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale FIECĂRUI proprietar.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea asociațiilor care nu respectă definiția condominiului și au minim două blocuri care nu au conducte (proprietăți) comune ! flory_mr flory_mr Din ce văd, noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea tuturor Asociațiilor de Proprietari, să se separe pe câte o Asociație (un bloc cu conducte comune ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)