avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru sau nu?

Buna, Sunt anagajat cu norma intreaga si exista urmatoare situatie o cunostiinta (prieten) isi construieste casa cu firma etc. ideea e ca de comun acord am hotarat sa merg sa il ajut la construirea unui gard (sunt sudor) fara nici un fel de plata sau remumeratie, la prima privire ar parea ca lucru la negru( cunostiinta a mai fost vizitata de cei de la ITM recent) ce se poate face sa nu ajungem sa fim amendati de cei de la ITM? Daca lucrez in acelasi domeniu cu norma intreaga si imi platesc contributiile la stat si nu obtin nici un beneficiu monetar in aceasta situatie este considerata munca la negru? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:52, 23 Noiembrie 2018
art.15.1 din codul muncii face referire la munca la negru sau munca nedeclarata.
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...


Nicio casa nu mai poate fi construita fara angajarea unui diriginte de santier .
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat la o firma fara sa fi semnat nimic Random2 Random2 Lucrez la o societate si mi s-a cerut doar copia de buletin. Mentionez ca n-am semnat niciun contract, dar mi se spune ca este totul ok, ca este online facut ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii ridhima ridhima buna ziua am lucrat o saptamana la o firma , si cand i-am dat patronului mesaj sa imi dea banii pt zilele lucrate mi-a spus ca ii lipseste un stick cu niste ... (vezi toată discuția)
Construcție casa în regim propriu flori54 flori54 Bună ziua! Vreau sa.mi construiesc o casa fără etaj, ajutat de un unchi și de familie. E adevărat ca nu se mai poate? Mulțumesc! (vezi toată discuția)