avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Doresc să cumpăr un imobil de la dezvoltator prin ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Doresc să cumpăr un imobil de la dezvoltator prin programul Prima casă, dar mi se impune un anumit evaluator. Pot trece peste această procedură?

Buna ziua.
Din cate am inteles, atunci cand doresti sa faci un credit de tip "Prima casa / ipotecar" etc... banca trimite un evaluator / constatator pentru a valida pretul unui imobil pentru a nu fi vandut la suprapret pe baza unor anumite criterii. Atunci cand soliciti acest lucru, banca trimite un evaluator din cei disponibili, aleator, adica nu se stie cineva va prelua cazul, tocmai pentru o mai buna transparenta si obiectivitate, care pana la urma este si in beneficiul viitorului cumparator deoarece evaluatorul are acces la mai multe informatii decat ai avea tu ca persoana fizica; informatii care te pot face sa renunti chiar la a cumpara imobilul in cauza.
Situatia mea. Am ajuns la o intelegere verbala si discutam detaliile procedurii de plata avans, evaluare, creditare etc. Agentul imi spune ca "pentru a se misca lucrurile mai repede" imi ofera o persoana de contact de la banca X care va trimite unicul evaluator cu care lucreaza dezvoltatorul, pentru ca "el stie situatia blocului". Acest lucru nu mi se pare in regula. Evaluatorul trebuie sa fie obiectiv, strain de "situatia" blocului, tocmai ca sa-mi ofere informatii , repet, obiective. Nu cineva al lor, un evaluator care sa "stie" situatia. Cum vi se pare acest lucru si credeti ca este posibil? Adica .. pot trece peste procedura bancii de a trimite un evaluator "aleatoriu" si sa ma trezesc cu evaluatorul lor exclusiv, as putea spune, de-al casei? Si daca da, se poate acest lucru, consider ca este o problema si as dori sa renunt. Adica una este sa-mi recomande pe cineva pentru a rezolva actele mai repede, alta este sa-mi impuna un unic evaluator.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:42, 6 Decembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezvoltatorul nu are cum sa va impuna un evaluator, atata timp cat dvs. contactati banca pentru imprumut si banca lucreaza cu evaluatorul sau.
Daca doriti sa nu va pacaliti, cereti dezvoltatorului orice detaliu pe care il considerati util.
La semnarea actului de vanzare-cumparare trebuie sa va predea cartea funciara si cadastrul, cartea tehnica a constructiei (inclusiv receptia finala a imobilului), documentatiile pentru bransamente (gaz, curent electric, cablu, etc.), dovada platii bransamentelor, a impozitului pe locuinta (daca este cazul), a taxei pe ctii. la ISCtii., etc. Nu le primiti, nu semnati, cautati un alt dezvoltator.
Alternativa, daca nu le primiti, veti alerga pe banii dvs. sa le procurati, ulterior semnarii contractului de vanzare-cumparare pentru a incheia contracte cu furnizorii de utilitati, la primarie pentru impozitare, etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
N-ar strica sa-l cautati pe portal.just.ro pe dezvoltator sa vedeti daca are ceva litigii. De asemenea daca cunosteti proiectantul ati putea sa va interesati si la acesta, desi de multe ori sunt destul de prieteni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract prima casa, recuperare avans grgmrnsc grgmrnsc Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare apart in bloc nou Radu334 Radu334 Buna ziua In contractul de vanzare cumparare a unui imobil in bloc nou, am primit urmatoarea clauza, care e formulata ceva de genu (nu stiu daca pot posta ... (vezi toată discuția)
Renuntare beneficii de discutiune si diviziune alex_u_64 alex_u_64 Salutare, Am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament grevat de un drept de ipoteca(grevat inclusiv cu interdictii de instrainare si ... (vezi toată discuția)