avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizie pensionare si loc munca actual
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizie pensionare si loc munca actual

buna ziua,

am urmatoarea situatie: ies la pensie la cerere (anticipat), mi s-a transmis ca dosarul este ok, mai trebuie sa inchei cartea de munca si sa astept decizia de pensionare.
Problema este la angajatorul actual care mi-a transmis ca odata incheiata cartea de munca asta inseamna ca nu poate sa ma mai tina pana la iesirea deciziei de pensionare ca legea nu-i permite - asta ar insemna sa muncesc la negru.
as vrea sa stiu daca este adevarat acest lucru ce as putea sa prezint eu sau angajatorul la un potential control pe aceasta tema ? Ce solutii sunt pentru a putea totusi lucra in legalitate pana la iesirea deciziei de pensionare ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:48, 16 Noiembrie 2009
Ar trebui ca angajatorul sa aiba in vedere dispoz. art.56 alin. 1 lit d din Codul muncii si sa va
incheie cartea de munca cu data primirii deciziei de pensionare anticipata
1. In cazul pensionarii anticipate sau anticipate partiale decizia de pensionare se emite fara a se preciza data punerii in plata.
2. Dupa ce pensionabilul duce decizia de incetare a CIM se face punerea in plata cu data incetarii CIM.
3. Dupa depunerea dosarului de pensionare salariatul poate opta daca mai lucreaza, pana la aprobarea cererii de pensionare, sau face cerere de incetare a CIM inainte de emiterea deciziei de pensionare.
4. Cand s-a depus carnetul de munca la Casa de Pensii acesta nu a fost inchis. S-a facut in el specificatia: "propus la pensie anticipata cu data de...". Asta nu inseamna ca i-a incetat CIM.
5. Angajatorul nu-i poate inceta CIM decat daca solicita salariatul sau la data cand primeste decizia de pensionare.
6. Pana la emiterea deciziei de pensionare si a deciziei de incetare a CIM salariatul este inca sub CIM initial si nu veti avea probleme la un control al ITM.
multumesc enorm pentru promptitudine in raspunsuri. Dilema mea ca angajat si cred ca si a angajatorului este ca persoana care se ocupa de dosar a cerut sa fie adaugat la dosar si cartea de munca incheiata. Din cele de mai sus inteleg ca:
- de fapt cartea de munca nu ar trebui incheiata, ci sa se faca o mentiune in ea cu specificatia "propus la pensie anticipata ...." - de acest lucru inteleg ca trebuie sa se ocupe angajatorul ...si abia dupa aceea sa fie depusa la Casa de Pensii
- daca se incheie cartea de munca (contractul de munca), inteleg ca nu mai este legal ca salariatul sa continuue munca ?
1. Cartea de munca nu se poate incheia decat in baza unei decizii de incetare a CIM.
2. La dosarul de pensie se pune si carnetul de munca, dar nu "incheiat", cum ziceti dvs. ci cu specificatia care am spus-o eu.
3. Salariatul poate sa continue munca oricat, nu-i va fi platita pensia pana nu duce decizia de incetare a CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)
Urgent-pensie anticipata sau anticipata partiala!!! anabell anabell Buna ziua, Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre ... (vezi toată discuția)
Inchidere carte de munca la pensionarea anticipata vinalcoolbacau vinalcoolbacau Buna ziua. Sunt foarte nedumerita cu aceasta problema si va rog mult sa ma ajutati. Un salariat al nostru a cerut incetarea activitatii in vederea pensionarii ... (vezi toată discuția)