avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Merită să dezbatem această Decizie a Înaltei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Merită să dezbatem această Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru că poate răsturna orice decizie contabilă luată pe listele de plată lunare dintr-o Asociație de Proprietari.

Este foarte utilă această Decizie a Î.C.C.J. (pare o adevărată „bombă”), care arată că în cazul unui așa-zis datornic la Asociația de Proprietari (sumele cerute nouă de șefii Asociației nu sunt certe și exigibile, cu dovezi până la sentința finală), nu se poate pune poprire pe sumele speciale CERUTE PENTRU FONDURILE ASOCIAȚIEI, în special pentru Fondul de Reparații și pentru Fondul de Penalizări, [ link extern ]
CITEZ CEVA INTERESANT DIN ACEST ARTICOL:
<<< Sumele de bani pe care Asociația de Proprietari le încasează de la proprietarii din bloc drept cheltuieli ale Asociației au o afectațiune specială, trebuind să fie folosite în scopurile prevăzute de legislația Asociațiilor de Proprietari, subliniază Înalta Curte de Casație și Justiție (Î.C.C.J.) într-o decizie de dezlegare a unei chestiuni de drept civil recent adoptată.
Decizia Î.C.C.J. va deveni obligatorie pentru toate Instanțele de Judecată din România, după ce va apărea în Monitorul Oficial și această decizie a fost dată de Tribunalul Suprem ca regulă (ca obligație) în contextul popririi sumelor datorate de proprietari drept cheltuieli ale Asociației către furnizorii de Utilități.
„În ședința din 26.11.2018, Înalta Curte de Casație şi Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, prin Decizia nr.84 în dosarul nr.2297/1/2018, a admis sesizarea formulată de Tribunalul Mureș, Secția Civilă privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit următoarea decizie obligatorie, generală pentru orice Instanță:
Prima Instanță a respins cererea de validare a popririi, reținând în primul rând că pentru soluționarea cauzei nu prezintă importanță dacă membrii Asociației de Proprietari au achitat sau nu partea care le-ar fi revenit din contractul de prestări servicii încheiat de către debitoare cu creditoarea, poprirea fiind înființată în virtutea calității terțului poprit de membru al Asociației de Proprietari, respectiv de debitor al Asociației pentru tot ce se include în cotele la Întreținere în mod generic.
S-a mai arătat că, în speță, raportul juridic obligațional între terțul poprit și debitoare rezultă din obligațiile reglementate de art. 12 pct. B lit. c din H.G. nr. 1588/2007.
Cu toate acestea, Instanța reține că terțul poprit NU ESTE DEBITOR AL ASOCIAȚIEI pentru sumele pe care le achită lunar.
În interpretarea dispozițiilor art.781 alin.(5) lit. a) din Codul de Procedură Civilă (excepția de la poprirea sumelor cu afectațiune specială), ale art. 46-48 din Legea nr. 230/2007, ale art. 12 pct. B), lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007 (prevederile ce definesc cheltuielile Asociației și obligația proprietarilor de a le achita lunar), sumele datorate lunar de terțul poprit, membru al Asociației de Proprietari către debitoarea Asociația de Proprietari, cu titlu de cheltuieli de Întreținere, au afecțiunea specială corespunzătoare diferitelor componente ale acestor cheltuieli, astfel cum sunt determinate de legislația în materie. Această decizie a Î.C.C.J. este obligatorie pentru orice Instanță din România, potrivit dispozițiilor art. 521 alin.(3) din Codul de Procedură Civilă.”, concluzionează Curtea Supremă în Decizia nr. 84/2018.

Ce înseamnă că niște sume de bani/fonduri au o afectațiune specială și nu pot fi luate prin poprire ? Potrivit Codului de Procedură Civilă (exact prevederea la care face referire Curtea în decizie), nu sunt supuse Executării Silite prin poprire sumele care sunt destinate unei afectațiuni speciale prevăzute de lege și asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție. Mai simplu, e vorba de sume de bani care au o destinație special prevăzută printr-un text de lege și de care cei care execută silit un proprietar restanțier nu se pot atinge, pentru că nici măcar debitorul însuși nu poate să facă ce vrea cu acele sume, trebuind să le folosească în scopul prevăzut de lege.
În opinia unora dintre judecători, nu reieșea de nicăieri din vechea Lege nr. 230/2007 că sumele de bani ce sunt încasate de la proprietari drept cheltuieli comune și cota parte pentru Utilități și servicii intră într-un fond special în vreun fel anume (fonduri speciale fiind cel pentru reparații, cel cu veniturile obținute de Asociație din activități economice și cel cu penalitățile de întârziere).
Ceea ce e nou în Legea nr. 196/2018 este contul unic al Asociației și faptul că toate sumele de bani încasate de Asociație trebuie să treacă prin acest cont. Posibilitatea blocării unor sume de bani care n-ar trebui blocate, în decursul unei Executări Silite, este cu atât mai actuală. De altfel, a fost subliniată recent de către autoritățile din Craiova, care au făcut apel la proprietarii din Asociații să încerce să profite de noua lege și să-și facă separat contracte cu furnizorii de Utilități. www.avocatnet.ro/articol_496...
Într-adevăr, noua Lege nr. 196/2018 prevede că se pot contracta serviciile de Utilități Publice (apă, canalizare, încălzire) nu doar în mod colectiv, ci și individual, chiar și în ipoteza branșamentelor comune. Practic, nu se mai plătește nimic prin Asociație, ci fiecare își plătește singur Utilitățile și cei care sunt mereu cu plata la zi nu mai pot ajunge în situația în care să sufere din pricina celor care nu plătesc la timp Întreținerea. Acesta este avantajul pe care îl subliniază primăria Craiova în demersul de informare a populației.
Astfel, nu se poate încălca în mod abuziv dreptul oricărui proprietar de a trece la facturarea individuală.
„Niciun proprietar nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală și să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg Condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile Asociației de Proprietari”, scrie în Legea nr. 196/2018. >>>
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 10:10, 1 Decembrie 2018
prietene, bati campii ! Eu am citat aici spusele unui profesionist in administrare de imobile. Cineva care are de-a face si cu instantele. Din cate vad aici avem de-a face cu un carcotas perpetuu, rupt de realitate !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Amza, cred că dvs. scrieți doar dintr-un interes anume, deoarece știu că aveți, zic eu, ceva cunoștințe despre legislația României.
Dar este grav să nu cunoașteți faptul că deciziile Î.C.C.J. sunt OBLIGATORII pentru orice Instanță și pentru orice proces din România.
Toți magistrații și părțile din orice proces sunt obligați să respecte deciziile Î.C.C.J., FĂRĂ COMENTARII !
Domnule Dr. Virgil Dan Amza, știind experiența dvs. juridică, speram că veți posta ceva mai aproape de adevăr și că ați citit atent ce scria în acea decizie OBLIGATORIE a Î.C.C.J. !
Citez din declarațiile unui judecător care arată că dvs. ați postat ieri doar pentru a lua apărarea unor șefi de Asociații și poate a unor furnizori care jecmănesc proprietarii:
Potrivit legii, deciziile Î.C.C.J. date în interesul legii sunt obligatorii și nu se discută. S-a ajuns până acolo încât, ostentativ, împotriva unei sentințe a I.C.C.J. se motivează expres de ce nu se respectă. Vreau să vă reamintesc că în toate rapoartele de țară principalul punct invocat de C.S.M. era practica ne-unitară a Instanțelor", a subliniat judecătorul Anton Pandrea.
[ link extern ]
Dacă dvs. mă criticați pe mine, este evident că o criticați și pe doamna Simona Voiculescu, redactor șef al site-ului avocatnet.ro, cea care a scris prima acest articol despre decizia obligatorie dată de Î.C.C.J., și eu l-am preluat - www.avocatnet.ro/articol_499...
Vă rog, ca de acum, să citiți cu atenție orice cuvânt din postările mele, pentru că eu nu postez decât probleme legislative realiste - nu mă hazardez în afirmații gratuite, ascultând mai multe părți și opinii până postez ceva !
Sper să fiu combătut de acum doar cu argumente juridice solide, nu scriem aici doar din teorii sau din dorințele subiective ale cuiva (interesate) !
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistare apa calda ifigenia2005 ifigenia2005 Buna ziua, Vecinul meu are datorii la Termica,este legal ca aceasta sa sisteze furnizarea apei calde menajere,specificind ca respectivul nu are un contract ... (vezi toată discuția)
Care este procedura de sistare a serviciilor de utilitati pentru rau platnici? eliasav eliasav A reusit cineva sa sisteze unele servicii de utilitati? Ce servicii de utilitati pot fi sistate pentru imobilele din Bucuresti? Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita pe coloana liviufgv liviufgv Salutare, De curand pe scara unde locuiesc s-a oprit apa calda, dar doar pe coloana unde e ste apartamentul restantier. Pe celelalte 2 coloane apa calda ... (vezi toată discuția)