avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune in instanta - Grupa de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune in instanta - Grupa de munca

Buna seara,

Va scriam in urma cu cateva zile despre acordarea grupei de munca pentru activitati desfasurate in santier,mai precis in campurile petroliere,in tara si in afara ei,intr-o "meserie" care nu-i incadrata in anexa 2 si 3 din legea 263/2010 cu modificarile ulterioare,insa activitatea de care va aminteam se desfasoara strict in careul sondei,langa capul de pompare sau in apropietea lui,pe toata durata durata schimbului de lucru.
Am primit doua raspunsuri din partea a doi specialisti ai forumului ( ocazie cu care le multumesc din nou ) raspunsuri care m-au determinat sa deschid o discutie in interiorul companiei pentru a vedea daca se poate initia cererea de acordare a grupei de lucru ce va rezulta in urma analizelor efectuate cu specialisti in domeniul muncii,pentru toti cei care desfasuram aceasta activitate de aproximativ 10 ani.
Aceasta discutie a devenit pur si simplu "o bomba" dupa ce am fost coplesit de-a dreptul de numarul mare de prieteni,dar in cea mai mare parte necunoscuti,care sunt interesati de subiect deoarece TOTI AU LEGATURA CU ACTIVITATI DE MUNCA DESFASURATE SAU IN CURS DE DESFASURARE in campurile petroliere din tara si strainatate.
De ce a devenit o bomba subiectul ?!Pentru ca MAREA LOR MAJORITATE spun ca in acest moment in activitatea de extractie,in afara sondorilor sefi,a podarilor si a sondorilor de la gura putului,nimeni NU MAI PRIMESTE GRUPA DE LUCRU LA PENSIONARE DIN ANUL 2011 ?!!!Serios.....este o gluma sau operatorii de extractie,electricienii sau mecanicii care au lucrat in domeniu,intr-un mediu expus continuu la toxicitate si cu riscuri majore de accidente de tot felul sau imbolnaviri profesionale si multe alte riscuri, ne-au spus ca ei........ NU MAI BENEFICIAZA DE ACESTE GRUPE DE LUCRU!
Am ramas cu totii fara grai in acele momente deoarece,iata ca noi,ne raportam mediului de lucru in care acestia si-au desfasurat sau isi mai desfasoara inca activitatile lucrative in conditiile de munca sus mentionate .
Raspunsurile dumneavoasta,referitoare la incadrarea si reincadrarea locurilor de munca in grupe,in conformitate cu legislatia in vigoare,au fost de-a dreptul "o bomba" dupa cum v-am spus,iar faptul ca toti cei cu care noi am intrat in contact sunt de-a dreptul "resemnati".....ne-a pus pe ganduri !
Intebarea noastra,devenita dintr-o data EPISTOLA,a cuprins in doar doua zile un numar impresionant de fosti si actuali lucratori in domeniul petrolier iar noi dintr-un sentiment clar de solidaritate,dar si cointeresati,va rugam sa ne spuneti daca acesti lucratori sunt sau nu indreptatiti sa-si primeasca grupa de lucru si dupa anul 2011 si ce-i de facut pentru asta ?!
Va multumim in numele tuturor,pentru tot ajutorul acordat !
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:33, 3 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca primarul nu o cere poate fi obligat prin hotararea definitiva a instantei de judecata. Instanta poat dispune si efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii.
Nu mai postati la discutii vechi, pentru a nu obliga pe cei care comenteaza sa citeasca tot ceea ce s-a scris anterior. Deschideti discutie noua.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Am ajuns in instanta pe ”obligatia de a face”,Fiindca primarul ca ordonatorul de credite nu a vrut sa ceara
determinarea/expertizarea
locului de munca de la DSP,am dat in judecata primaria si primarul-ca
ordonator de credite,cu obligatia de a face,iar instanta de judecata mi-a
admis inclusiv cererea dea a-mi desemnat un expert specialist in Inspectia
Muncii.Dar dupa ce expertul a intocmit raportul de expertiza,motivandu-si
fiecare fraza cu Legea si articolul de Lege,judecatoarea a refuzat sa ia in considerare Raportul
de expertiza ptr acordarea sporurilor de pentru condiţii deosebit de
periculoase, condiţii periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare,
motivandu-si decizia ca nu exista si nu au dat de la DSP buletinele de
expertizare.Daca procesul era pe ”obligatia de a face” si a-l obliga pe
primar sa expertizeze locul de munca.


”După cum rezultă din textele de lege indicate anterior, pentru stabilirea
condițiilor periculoase de muncă este necesară existența unor buletine
de determinare, întocmite de autoritățile abilitate -DSP în acest sens. În lipsa
acestor buletine, instanța nu poate aprecia asupra condițiilor de muncă,
deoarece o asemenea apreciere ar însemna o nesocotire a dispozițiilor
legale menționate anterior.” Mi se pot elibera mie acele buletine de expertizare,pt ca primarul nu o va face niciodata.
.Daca procesul era pe ”obligatia de a face” si a-l obliga pe
primar sa expertizeze locul de munca,de ce nu a acceptat raportul de expertiza?
Cred ca faceti o confuzie ...Nu primarul are obligația să expertizeze, ci doar sa solicite asa ceva.

În mesajul anterior, puteti vedea ca cel care decide acordarea este ordonatorul de credite.

Dacă pe decizia de acordare erați si dvs, iar primarul refuză acordarea, atunci instanță îl putea obliga la acordarea
Posibil ca expertul sa nu fi avut ca obiectiv - efectuarea de determinari conditii de lucru la locurile de munca/ la locul dvs. de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa muncă oana8989 oana8989 Bună ziua.Am lucrat în perioada 2004-2018 fochist cazane de abur și apă caldă industriale.Societatea nu a plătit pentru sporul de grupa I sau II.In ... (vezi toată discuția)
Despre buletinele de determinare loc munca georgetica76 georgetica76 Conform legislatiei in vigoare, cine este responsabil sa faca Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã ? Noi solicitam DSP-ului si ... (vezi toată discuția)
Locuri de muncã în condiþii speciale FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună seara, Vă rog să-mi explicaţi cum se interpretează prevederile art. 3 lit. h din Legea nr.263/2010, pentru că art. 30 din aceeaşi lege face ... (vezi toată discuția)