avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Locuri de muncã în condiþii speciale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Locuri de muncã în condiþii speciale

Bună seara,
Vă rog să-mi explicaţi cum se interpretează prevederile art. 3 lit. h din Legea nr.263/2010, pentru că art. 30 din aceeaşi lege face referire la cel puţin 50% din timpul efectiv de lucru în subteran, etc., normele de aplicare a legii idem şi asemenea?.
Ca să fiu mai explicit, eu printre atribuţiunile din fişa postului manipulez, gestionez, transport, mărfuri periculoase clasificate în categoria I de risc (risc de incendiu şi explozie) a clasificării mărfurilor periculoase întocmită de Comitetul de experţi ONU în transporturi, însă aceste activităţi le desfăşor în mod ocazional, fără să îmi ocupe cel puţin 50% din timpul efectiv de muncă aşa cum este stabilit prin articolele de mai sus.
În aceste condiţii, activitatea mea poate fi raportată la prevederile articolelor amintite anterior, pentru că datorită faptului că nu desfăşor activităţi cel puţin 50% din timpul efectiv de muncă în astfel de condiţii nu mi se acordă grupa specială, deşi ocazional mă expun la factori de risc cu consecinţe grave şi ireversibile?.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 18:27, 17 Noiembrie 2013
Trebuie sa cititi cu atentie in Legea nr. 263/ 2010
-art.30 al.(1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3;
Activitatea dvs. este ocazionala si nu acopera 50 % din timpul normal de lucru, in subteran, dupa cum singur mentionati.
Activitatea desfasurata de dvs., citez: " .... manipulez, gestionez, transport, mărfuri periculoase clasificate în categoria I de risc (risc de incendiu şi explozie)..... ", nu este nici aceasta nominalizata in anexa 3 la lege.
In unitatile beneficiare de conditii speciale (anexa 2 la lege), pentru anumite activitati/ locuri de munca/ posturi de lucru (anexa 3 la lege) lucratorii care se incadreaza trebuie nominalizati in documente intocmite anual, la nivelul firmei.
Prezenta Lege a pensiilor publice nr. 263/ 2010 (trecuta prin parlament prin asumarea raspunderii de catre guvernul Boc, deci nediscutata, motiv pentru care are multe erori) nu mai face mentiuni legate de posibilitatea de incadrare in grupa de munca pentru timp partial, efectiv lucrat, la locuri de munca/ posturi de lucru, pentru activitati desfasurate, in sensul incadrarii in procent diferit de 100 %, prevedere existenta in Ord. MMPS nr. 50/ 1990.
Mulţumesc pentru informaţie.
Sper ca aceste informaţii să fie folositoare şi altora.
Încă o dată, vă mulţumesc.
Cu tot respectul, trebuie să revin:
La punctul 4 al Ordinului MMPS nr. 50/1990, mai sus amintit de către dumneavoastră se prevede:
"Incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii".
Este evident faptul că aceste condiţii inclusiv cele prevăzute de art. 3 lit. h şi art.30 al.(1) din Legea nr. 263/2010, se aplică în locurile de muncă cu noxe care pot provoca afecţiuni grave asupra sănătăţii personalului.
În aceste condiţii, unde se încadrează, din punct de vedere legislativ manipularea, gestionarea sau transportul, mărfurilor periculoase clasificate în categoria I de risc (risc de incendiu şi explozie), care au, sau ar putea avea ca efect vătămarea corporală gravă ori decesul.
Poat fi aceste activităţi măsurate prin criteriul articolelor din lege amintite anterior, respectiv procentul de 50% din timpul efectiv de muncă, în condiţiile în care aici nu este vorba de noxe ci pericol de incendiu şi explozie.
Vă mulţumesc.

Pana la aparitia Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 pentru aprobarea prevederilor Legii pensiilor nr. 19/ 2000, privind acordarea conditiilor deosebite de munca trebuiau indeplinite prevederile din HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv pentru conditii speciale de munca trebuiau indeplinite conditiile din HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
Ord. MMPS nr. 50/ 1990 este abrogat prin Legea nr. 19/ 2000.
Art.3 lit.h) din Legea nr. 263/ 2010 defineste doar conceptul de noxe, dar aplicarea se face avand in vedere art.30, asa cum am precizat in mesajul anterior.
Evaluarea riscurilor profesionale de catre angajator este obligatorie conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006
-art.7 al.(4) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ţinând seama de natura activităţilor din întreprindere şi/ sau unitate, angajatorul are obligaţia:
a) să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă;
In baza evaluarii de riscuri profesionale si cu respectarea HG privind incadrarea in conditii deosebite/ conditii speciale de munca (inclusiv existenta noxelor, certificate prin buletine de determinare efectuate la locurile de munca/ posturile de lucru), angajatorul putea obtine pentru angajatii sai astfel de conditii, dar incepand cu anul 2001/ 2003 si obtinand avize in continuare conform HG care au modificat si completat in timp HG initiale. In aceste HG exista prevederea de a se lucra efectiv, procentual, in conditii deosebite/ speciale.
In urma producerii unui incendiu si /sau explozie se degaja cu siguranta si noxe (fum, oxizi de azot, oxizi de carbon, etc.)
La locurile de munca din subteran unde dvs. puteati desfasura activitati de manipulare/ transport produse periculoase (clasificate in categoria I de risc) puteau fi inregistrate noxe specifice locului de munca, nu neaparat specifice activitatii desfasurate de dvs.
In cazul dvs., daca firma a intocmit documentatiile aferente, prevazute in HG este posibil sa nu fi putut prezenta documente pentru timpul efectiv lucrat, chiar daca a prezentat buletine de determinare noxe (cu noxe depasite), motiv pentru care activitatea desfasurata de dvs. nu a putut fi nominalizata in anexele la Legea nr. 263/ 2010.
Daca veti citi HG mentionate de mine, veti observa ca printre documentele mentionate, trebuiau prezentate la avizare de catre ITM (ultima prevedere - avizare de catre Inspectia muncii) pentru conditii deosebite, inclusiv documente privind starea de sanatate a lucratorior expusi (nefiind inregistrate boli profesionale este greu de crezut ca se putea obtine avizul).
Pentru expunerea profesionala, la riscul de incendiu/ explozie, angajatorul va putea acorda un spor la salariul de baza, conform negocierii sindicat-patronat, prevazute in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Deoarece până acum nu am dorit să intru în amănunt, crezând că o să mă fac înţeles, pentru clarificare, mă simt nevoit să dau date suplimentare astfel:
În situaţia mea nu este vorba de nici o noxă.
Prin atribuţiunile stabilite în fişa postului, gestionez, manipulez, transport, ocazional muniţii, trotil, fitil, capse şi în anumite situaţii tot ocazional, delaborez, înşurubez focoase, sau desfăşor alte activităţi cu aceste materiale.
Mulţumesc.

Alte discuții în legătură

Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor ... Marcel Hau Marcel Hau Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor particulare ? (vezi toată discuția)
Incadrarea in grupele de munca tudorica lidia tudorica lidia va rog sa-mi spuneti daca personalul medicalcare lucreaza in serviciile de anestezie terapie intensiva, terapie intensiva si unitatile de primire urgente din ... (vezi toată discuția)
Buletin de analiza a mediului nociv pt. acordarea grupei a ii-a mireteo mireteo nu stiu cat de bun este titlul dar problema mea este urmatoarea:#-o la acordarea adeverintei pt.grupa a II-a este nevoie ca intreprinderea sa aiba buletin de ... (vezi toată discuția)