avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a murit. Are mama vitregă drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a murit. Are mama vitregă drept de moștenire?

Bună ziua va rog sa mă ajutați cu un răspuns. Tatăl meu a murit . Mama vitregă are drept de moștenire după tatăl și mama mea ? Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
In 01.12. 2018 .
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
6 luni era termenul de opțiune succesorala (in care se poate accepta sau renunta la mostenire), pe vechiul Cod civil.
In noul Cod civil (intrat în vigoare la 1 octombrie 2011), termenul de opțiune succesorala este de 1 an.
Dl avocat voia să invoce faptul că mama nu a depus o declarație de acceptare in 6 luni, termen care nu mai e de actualitate.
Căutați un avocat mai bine pregătit.
De asemenea, nici dvs nu ați acceptat succesiunea, deci și mama dvs se poate prevala de acelasi lucru.
Ca sa excluzi un moștenitor, să îl decazi din drepturi, trebuie să ai niste dovezi extrem de clare ca desi s-a cunoscut data decesului, mama vitregă nu a făcut absolut nici un act de acceptare tacită.
Va recomand sa ajungeți la un consens și să dezbateti succesiunea cu toții. Ulterior puteti încheia civilizat un partaj intre dvs, prin care să vă împărțiți bunurile sau sa va achitați sulte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1110 Cod civil
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:

a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;

b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;

c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.

(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.

(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu ce sa spun, sunt multe cazurile in care familia nu face acte de acceptare tacita, nu participa la inmormantare cu munca sau bani, nu administreaza din bunuri, asteptand lucrurile sa se intample singure sau facute de altii. Totusi, nu stiu daca e bine sa va bazati pe asta, cu cat timpul trece, lucrurile devin mai greu de descurcat si pot costa mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)
Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 notari mi-au dat 3 raspunsuri diferite stefan_cso stefan_cso Mama mosteneste in 1950 de la parintii ei o casa si gradina. (exista 2-3 martori, nu am inca acte). Parintii se casatoresc si rezulta 2 copii (eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)